maandag 30 januari 2023

afzien

 

 30 jan. 2023  Nadat ik met een zwaar hart maar ook vastbesloten het te doen, de dag van de  voorbereidingen op de scopie inging, besloot het lijf te laten weten dat het er  geen puf meer voor had. Een lawine aan toiletbezoek terwijl er nog geen  laxeerdrank of pil aan te pas was gekomen. Ik brak, dit kon ik niet meer aan.  Ik belde de verpleging en legde uit dat de grens was bereikt. Ik kon niet meer  en het lichaam ook niet. Schrik alom en nadat ik duidelijk kon maken dat ik wist wat ik deed en wat de  consequenties zouden zijn, werd de arts gebeld en het onderzoek afgelast.  Diverse mensen aan het bed, die ik kon overtuigen van mijn weloverwogen besluit. Ja, artsen konden dan niet weten met welke tumor ze te maken hadden in welke  fase en dus geen behandelingen overwegen. Ja, ik snap het en ben toch zeker van  mijn zaak. Ik zal dus afzien van verdere diagnostiek en eigenlijk ook  behandeling. Dat is heftig, maar het door laten gaan is dat ook, en genoeg is  genoeg. Veel ellende de laatste maanden, maar eigenlijk is mijn hele leven een  strijd geweest met een wrak lijf. Hoe lang wil je vechten met weinig uitzicht  op echt betere tijden? Het lichaam is op en ik ook. Huilbuien, want dit is geen keus tegen het leven, maar voor vrede, zwaar  bevochten rust.  Vandaag zal er besproken moeten worden wat nu het vervolgtraject zal zijn. Hospice? Ik wil nog wat zaken regelen en hoop lichaam en geest de kans te  geven op verzoening met elkaar. En dan vliegen als een libelle, naar wat verderop is. Mooi uitzicht.          36 opmerkingen:

 1. he vlasje , begrijp je beslissing en wens je veel liefde en rust.
  groeten Marinde

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wens je vrede met je beslissing en tijd om te regelen wat je wilt regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Och heftig... Je blijft dapper, vol moed en positief! Een inspirerend voorbeeld. Ik snap dat je een grens stelt. Je lichaam geeft het aan... Heel veel sterkte, vrede en liefs! Alice K.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moedig. Om niet toch maar te blijven doorgaan. Jij kent jouw lijf het beste en ook wanneer het stop roept. Wens je ook goede begeleiding op je Libelle-vlucht. Van hieruit licht en liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat moeten we nog zeggen? Heel verdrietig allemaal.
  Het kan niet anders meer.
  Wens u heel veel sterkte en veel liefde toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dapper! Maar ook heel goed te begrijpen, het is genoeg. Sterkte en weet dat er veel mensen met je meeleven, ook als je de energie niet hebt om te bloggen denken we aan je. xx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "kiezen voor vrede"je beschrijft het mooi. Ik wens je die vrede op weg naar het licht

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die is rap. Ik verwachte deze beslissing al ergens. Vlasje autonoom als altijd. Tot het laatst. Maar wat zal ik je blogs missen. Trek me er al jaren aan op. Zo verschrikkelijk veel aan gehad. Maar als het op is , is het op. Ben wel zo boos omdat reparatie gedoe van de scoot van het zomer . Is je ook maar mooi afgenomen dat genieten van tochten door de duinen. En ons daar van laten mee genieten. Verdrietig allemaal. Het zal “ wat “ mee spelen in je beslissing. Want zo is Vlasje niet. Afhankelijk gaan zitten zijn. En afwachten op . . . . Dan een eigen keuze. Ik wens je nog een goede reis. Dat laatste stuk. En dan te bedenken dat het thema van je kerst retraite heel heid was dit jaar. Ik hoop en wens dat je geest het heel &alles bij elkaar krijgt. En stiekem dat je ons daar wat flardjes van kan laten mee delen nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve Vlasje, ik wens je rust en vrede met je moeilijke besluit. Hoop dat je nog een mooie tijd hebt om van het leven afscheid te nemen.
  Groet Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wederom respect, Vlas. Voor de manier waarop je dit verwerkt en verwoordt . Voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel heftig dit te moeten en kunnen beslissen. Maar voor jou heel duidelijk. Hoop dat er nog goed voor je gezorgd gaat worden en je nog kan doen wat jou wens is

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heftig bericht van jou. Ik heb begrip voor je beslissing. Moedig van je.
  Maar, .....
  Als je beslissing vooral wordt ingegeven door het laxeren, wil je dan please overwegen dat poep nooit een reden kan zijn om het op te geven! Bovendien wordt het laxeren nu minder heftig omdat je darmen al leger zijn, er hulp bij je in de buurt is.
  Misschien komt er uit het onderzoek naar voren dat je met een stoma nog een hele tijd voort kunt??
  Ik voel natuurlijk niet hoe jij je voelt, maar je laat je er door een beetje poep toch niet onder krijgen?
  Dit is alleen mijn mening.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Evt operatie zou al palliatief zijn en veel narigheid voor korte tijd extra.

   Verwijderen
  2. Zo schokkend en verbijsterend dat iemand jaren en maanden en weken ellende met darmen die het niet goed doen , met bijkomende zorgen van voedings stoffen die niet op genomen worden en daar door verzwakking, af kan doen met “ er niet onder laten krijgen door een beetje poep “ Zo grof omdat te melden aan zo ‘ n sterke en moedige vrouw. I.p.v. haar beslissing respecteren

   Verwijderen
  3. Lieve Vlas, ik lees al jaren met je mee, een oprecht mens, een wijs mens, een optimistisch mens en een moedig mens. Zoals iedereen het recht zou moeten hebben op behandeling als hij dat wenst, heeft ieder mens ook het recht op een rustig overgaan.
   Jouw beslissing is een die door wijsheid en moed is ingegeven. Gelukkig kunnen doktoren je ook helpen met een rustig heengaan. Dit is je meer dan gegund . Dit is ieder mens meer dan gegegund.
   Ieder ander zou dit zonder woorden moeten respecteren. In liefde,

   Geertje

   Verwijderen
  4. Lieve Vlasje, veel rust en warmte gewenst.

   Verwijderen
 13. Lieve Vlasje, ik heb grote bewondering voor je. Deze beslissing is precies zo als ik je 'ken'. Nu de komende tijd in rust en liefde doorbrengen is wat we je wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik hoop dat dit besluit je rust zal geven, ik vind het moedig van je

  BeantwoordenVerwijderen
 15. leef met je mee, en veel kracht en steun toegewenst, leef met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een besluit wat heel goed te begrijpen is. Op is op, lichamelijk en/of geestelijk. Het is ook luisteren naar jezelf en lief zijn voor jezelf.
  Ik wens voor je dat je snel vrede en rust vindt en dat de overgang naar lichaamloos zachtjes gaat.
  In ieder geval heel erg bedankt dat we mee mochten lezen over jouw leven.
  Gr. Renske (van prutzooi)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Verstandig en moedig Vlas. Ik wens je een vier sterren hospice. Maar hoop dat je nog even bij ons blijft. Sim

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik wens je rust en vrede in je hart toe bij deze beslissing.
  Dat je nog de tijd mag krijgen om - hopelijk zonder pijn- je zaken te regelen en afscheid te nemen.
  Ga je blogs erg missen.
  Veel liefs van Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dit bericht is even een binnenkomer Vlasje en ik moest even flink slikken van je besluit ,maar ik heb er respect voor .Ik wens je heel veel kracht en innerlijke rust de komende tijd
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Toen ik je bericht las moest ik aan mijn vader denken, die heeft dezelfde beslissing destijds genomen. En die was goed. Al is dat voor elk mens anders.
  Maar het past bij jou.
  Ik wens je heel veel sterkte en liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een dapper (maar ook begrijpelijk) besluit en 'fijn' dat je dat zelf hebt mogen nemen.
  Ik hoop dat je de tijd gegund is om orde op zaken te stellen.
  Sterkte Vlasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lieve,lieve Vlasje

  Een moedig, dapper en moeilijk besluit. Maar zoals je zelf aangeeft. Genoeg is genoeg. Je lijf geeft het aan. Jij geeft het aan.
  Ik hoop dat je rust en vrede vindt. En dat alles gaat zoals jij dat wenst.

  Heel veel liefs en een dikke knuffel, Joanne 😘🧡

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik denk aan je. Heftig maar ook enorm dapper. Weet niet xo goed wat ik verder zeggen kan. Chris ( pion)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Lieve Vlasje, wat een heftig bericht. Ik wens je veel sterkte, lieve mensen om je heen, bovenal Gods vrede toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zoveel welgemeende zinnen....ik sluit mij daar bij aan.Je bent nog steeds mijn voorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Oh meisje toch!

  Weet dan dat ik van de zomer langs het grachtje rijdt en zal denken aan die mooie mens die daar woonde. En verder door de duinen en tegen orchissen zal vertellen dat Vlasje niet meer zal komen omdat zij naar mooiere oorden is heen gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Lieve Vlasje, ook ik hoop dat je rustig de tijd krijgt en misschien de mogelijkheid om van je huis, tuin en je kat afscheid te kunnen nemen. En je afscheid kunt regelen op de manier zoals jij het graag wilt. Ik gun je sowieso liefdevolle en vredige laatste dagen of, wie weet, weken om afscheid van het leven te nemen in het rustige, mooi gelegen hospice in de duinen. Respect voor de beslissing die je nu neemt voor jezelf, maar dat neemt niet weg dat ik jou en je wijze woorden heel erg zal gaan missen 💔. Dank voor het omarmen van al het leven op aarde en de liefde voor je medemensen, je bent zo’n mooi mens. Tot ooit, Trees ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Zo lang gevochten en heel begrijpelijk dat je nu voelt dat het klaar is. Jij weet als geen ander wat je lijf zegt, want jij kent het al je hele leven. Wat anderen denken, vinden of adviseren is niet belangrijk. Er zullen altijd mensen zijn die het zogenaamd beter weten. Maar er is er maar één die het 't allerbeste weet. En dat ben jij! Ik wens je nog een vredige pijnvrije tijd, met ruimte om te regelen wat je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Bedankt voor al je mooie blogjes. Ik heb ervan genoten. Ik ben blij voor je dat je naar het prachtige huis in de duinen kan. Hoop dat je de zee kan ruiken en juist daar kan nagenieten van de tochtjes die je er ooit hebt gemaakt. Zodat je met die mooie gedachten weg mag zweven naar dat wat jij hoopt te vinden.
  Groet Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Met respect een diepe buiging voor jou Vlasje, je verdient het komende leven vol liefde, zonder pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Lieve Vlasje
  Bijna thuishuis
  Regelmatig in een hospice geweest. Er zal goed voor je gezorgd worden, en de regie over je leven heb jezelf
  Misschien is er iets te regelen met een wensambulance, zodat je naar de dijk kan. En de donkere duinen
  Lieve Vlasje, bedankt voor je blogs. Sjalom

  BeantwoordenVerwijderen