woensdag 28 september 2022

film

Little Big Farm werd lovend besproken op vele blogs, dus bekeek ik die ook op  Netflix. Inderdaad een mooi verslag van het opbouwen van een biologisch bedrijf. Wat wel wat verneukeratief is,dat het in een deel van Amerika speelt met een mooi klimaat, dat er sprake is van vele hectares land en kennelijk de mogelijkheid om enorm te investeren.
Ze kunnen personeel inhuren, lang wachten op de eerste opbrengsten. In die gelegenheid zijn niet veel beginnende bedrijven. Gelukkig zijn ook tegenslagen volop in beeld en wordt duidelijk dat een goed evenwicht in grond en bedrijfsvoering cruciaal zijn, en geduld.  Van genoten, maar niet een op een te verwezenlijken voor Europa, Nederland en onze economische klimaat, tenzij er stevig financieel, met mankracht en kennis ondersteund wordt.Er zit veel aan vast, zoiets opzetten.

2 opmerkingen:

  1. Ik weet van een boer in de omgeving dat het minimaal 5 jaar duurt voordat de grond voldoet aan de eisen van biologische landbouw. Soms duurt het zelfs nog langer. Als je in die tijd geen neveninkomsten hebt, is het inderdaad heel moeilijk om het financieel te redden.
    Toen hij stopte ivm leeftijd, stond er gelukkig al een andere boer klaar om de landerijen te gebruiken en op dezelfde manier verder te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag een ecologische boerderij in Denemarken failliet gaan ondanks jarenlange inspanningen.
    Ik zie (ook van die prachtige ideeën) een soort van volkstuintjes verschijnen in diverse woonwijken, waarvan het grootste gedeelte sterft van insecten gevreet en de producten worden bespoten met auto uitlaatgassen. Het is een prachtige gedachtengang, die niet werkt. Ben zeer benieuwd hoe Yvon het gaat redden met het tv programma Onze boerderij.

    BeantwoordenVerwijderen