zondag 28 november 2021

Jomanda

 Er is een documentaire over Jomanda gemaakt, en ik bekeek het. ( discovery+)

In de tijd terug, want wijlen mijn moeder was een gelovige en ging diverse malen met een bus vol medefans naar Tiel. Ze had een paar Jomanda cassettebandjes en grossierde in ingestraalde kaartjes. Ik was zeer skepties tot haar grote verdriet, maar vond in schoenen en onder kussens de kaartjes terug na haar bezoeken aan mij. Ach, goed bedoeld, maar ik kreeg er altijd een naar gevoel van. Later bleek mijn moeder  veel te lang met buikklachten door te hebben gelopen en ontwikkelde een forse dikkedarmkanker, die ondanks operatie en stoma, haar fataal werd. Die klachten waren er al in de Jomanda periode, dus ik leg er wel een verband tussen. Ik kon mijn moeder niet overtuigen om naar de dokter te gaan, helaas. 


Tineke de Nooij, toen veel op tv, was ook een aanhangster en propagandiste, ging, in de docu, naar Canada in een poging Jomanda te spreken. Die poging kwam niet verder dan telefonisch contact, want Jomanda houdt zich daar schuil in een kapitale villa en ontvangt de pers nog steeds niet. Tineke zwaar teleurgesteld, maar na een telefonische healing van haar slechte heup door the lady in blue, was ze weer helemaal in haar hoek. 

Mensen kunnen op zoek naar hoop, zichzelf heel wat aandoen. 

4 opmerkingen:

 1. Ik keek de netflix serie Messiah. En verbaasde me over de menselijke geest

  BeantwoordenVerwijderen
 2. die laatste zin, rake juiste opmerking.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De geschiedenis herhaalt zich en zal dat blijven doen. De huidige Jomanda is in mijn ogen een dansleraar met een hemelse naam, die allerlei rare dingen verkondigt over het COVID19-virus en wat je er (niet) tegen doen moet en kunt. Hij heeft heel veel volgelingen gekregen en iedereen ervan heeft weer zo zijn of haar eigen interpretatie over de bestrijding van het virus.
  Als ik heel eerlijk ben, dit vind ik kwalijker dan wat Jomanda destijds deed. Haar sessies hadden niet zo'n grote invloed op de maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen