vrijdag 11 juni 2021

KKK

 Ooit had ik een leraar staatsinrichting op de middelbare school, die goed begreep dat tieners op die leeftijd wel wat anders aan hun puisterige hoofd hebben dan de duffe materie waarin hij les gaf. Hij loste dat magistraal op door stencils te maken van de lesstof, waarover af en toe een schriftelijk proefwerk werd gehouden en zijn lestijd verder te besteden aan het voorlezen van leuke en spannende verhalen. Hij zat dan op  een stoel bovenop een lessenaar, met een prullenbak tussen zijn benen voor de as van de talloze peuken die hij rookte.  Dat waren duidelijk andere tijden. Zijn favoriete voorleeslectuur waren de belevenissen van Adriaan en Olivier van Huizinga en de verhalen over Sherlock Holmes. Onvergetelijke uurtjes, niet in het minst door zijn geweldige stemvertolkingen. Het verhaal KKK van Sherlock, was echt de top, vooral door de kraaiende stem die hij gebruikte om Kaaaaa…..kaaaaaa….. kaaaaa! Door het lokaal te laten schallen. Dat KKK sloeg op de Ku Klux Klan, trouwens. 


Ik gebruik die afkorting graag om een ander fenomeen te benoemen…Kleine Kut Klusjes. Af en toe hou ik een KKKdagje. Dan komen al die kleine opruimklusjes, ergerniswekkende probleempjes oplossen en allerlei dingetjes doen die je maar makkelijk vooruitschuift aan bod. Gisteren was zo’n KKK-dagje. Rustig keutelend allerhande zaken aanpakken. Gedoe wat een ander niet opvalt, omdat het voornamelijk mijzelf treft. Rommeltjes onder de bank vandaan vissen, diverse laatjes en doosjes ordenen, een beetje onkruid op de plaats weghalen, een wasje ophangen, nadenken over oplossinkjes voor dingen die me niet zinnen. Kruidenpotten bijvullen, idem diverse voorraadpotten. Wat administratie opruimen, nog een la aanpakken en ondertussen veel rust nemen, katje vrijen, opgenomen tv kijken, theedrinken en me vooral vermaken, want wat voelt het goed om zulke dagen te houden. Lekker muziekie erbij, en lief voor mijzelf zijn. Heel productief voelt het, terwijl omstanders er niet veel van meekrijgen. De buum van het sloopbedrijf kwam advies geven over de garage. Hij zal over enige tijd het verrotte hout aanpakken en wat betreft de dakplaten vond hij dat het beter zou zijn alles maar te laten, de kosten van vervanging zijn hoog en de garage moet ooit nieuwe kanteldeur etc. Het is nog niet verplicht om asbesthoudende materialen te vervangen, zolang je het materiaal maar met rust laat. Met een beetje mazzel is het après moi le déluge beleid het beste.  Enfin vruchtbaar zo’n daggie.

8 opmerkingen:

 1. Oh heerlijk,nog iemand,die KKK's heeft af en toe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat geweldig, die leraar. Zo had ik een leraar Frans op de middelbare in de eerste. Die zei op een gegeven moment: 'Zo, de stof voor dit jaar zit er in hoor, dus dan gaan we nu lekker Spaans doen. Daar hebben jullie veel meer aan'. Het heeft niet heel lang geduurd, een week of zes en toen werd het weer Frans. Ik denk dat hij op zijn vingers is getikt. Ik word nu nieuwsgierig naar dat kkk verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze geschiedenis leraar op de Mulo ging Ik Jan Cremer voorlezen, ook iets om nooit meer te vergeten!

   Verwijderen
 4. https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-engels-sherlock-holmes-door-arthur-conan-doyle-68049

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat soort leraren blijven je bij. Zo blijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch kun je er druk mee zijn. Klusjes van welke soort dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen