vrijdag 16 april 2021

VIRUSWAARHEID

 Ik heb de waarheid niet in pacht, en eigenlijk heeft niemand dat ooit. Wat we denken te weten wordt tijdens ons leven meermalen achterhaalt door nieuwe inzichten, zoals wij (meestal)niet meer in een platte aarde geloven of in ziektes die door de duivel worden veroorzaakt. Dat is mooi en goed, maar dat betekent ook dat wat ons nu wordt verteld, over enkele jaren niet meer als waar wordt beschouwd. Met betrekking tot Corona geldt dat in hevige mate. Anderhalf jaar geleden wisten we nog van niks, toen, na een paar maanden drong iets over een Chinese griep door, en we dachten er nog niet zo veel van. Binnen de kortste tijd arriveerde Covid ook in Europa en de rest van de wereld en moesten we wachten op groepsimmuniteit en binnen blijven. Al gauw lagen de Ic's vol met zwaar zieke mensen. Men wist zich er geen raad mee. Intelligente lockdown..... de golf nam af,  en we gingen weer naar buiten de hete zomer in. De tweede golf volgde en de jacht op een vaccin begon.


Weer lockdown, nu niet meer intelligent, want zo slim gingen velen er niet mee om. En nu is de derde golf misschien over zijn hoogtepunt heen en zijn we aan het vaccineren. Zoveel mensen zo snel mogelijk. Maar vaccin 1 viel af voor velen, vaccin twee volgde... Weten we wat we doen? Ik geloof het niet. Ik ben geen virusontkenner of wappie, zeker niet, maar ik denk niet dat dit allemaal DE oplossing gaat geven. Misschien toch wachten op groepsimmuniteit? We weten niet goed hoe we de gezondheidszorg(danig gecentraliseerd en uitgekleed in de loop der jaren) kunnen ontlasten zonder dat er onnodig slachtoffers vallen, mensen die door een van de variaties van het virus worden geveld, door gebrek aan tijdige zorg in andere gevallen en door te kort geteste vaccins. Risico's worden berekend, en deskundigen en gezondheidswerkers vallen over elkaar heen. Over 5 of tien jaar zal men meer weten, maar daar heb je nu niks aan. Ik laat me niet vaccineren, vaccin 1 en 2 geven risico's, die ik als iemand die al eens een bloedplaatjesprobleem door medicijnen opliep, niet wil nemen. De andere vaccins schijnen ook niet probleemvrij te zijn, voor mensen als ik. Niet ik ben geen weigeraarster omdat ik denk dat IT-bonzen  chips in de vaccins verstoppen of zo en nee ik denk wel aan mijn medemensen, want ik blijf voornamelijk binnen en heb weinig en voorzichtige contacten. Risicovrij is nooit te bereiken, met of zonder vaccin, het noodlot vindt je toch wel, al reis je naar Isfahan. Ach laten we maar toegeven dat we we niet zo onmisbaar en belangrijk zijn als de meesten denken en dat we op veel geen invloed hebben. De maakbaarheid van ons leven is een illusie. Gelukkig zou ik bijna willen zeggen. Want wat jij wilt en ik wat ik me wens zouden nog wel eens zwaar kunnen botsen.

13 opmerkingen:

 1. Inderdaad de virus-informatie is van Jaap v. Dissel tot Theo Schetters heel divers. Ik probeer maar gezond te leven(inclusief vit D) en mijd groepen mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem ook extra vitamine D.
   Normaal ben ik niet zo gek op supplementen, maar nu neem ik ze wel.

   Verwijderen
 2. Een blog , waarvan ik zeer,zeer hoop , dat heel veel gelezen gaat worden!!!!
  DANK.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het zeker gelezen (en iedereen, denk ik, die jouw reactie leest...)!

   Verwijderen
 3. Het is allemaal behoorlijk een kwestie van voortschrijdend inzicht heb ik het idee. Er zijn nog veel onduidelijkheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij/zij een vaccinatie wil, voor zichzelf verantwoord vindt... Maar wil je écht geassocieerd worden met een club die zich Viruswaarheid noemt (en die daarbij de waarheid soms nogal grof geweld aandoet?). NATUURLIJK heb je gelijk dat we heel veel (nog) niet weten, maar ik heb er zelf voor gekozen om - met de kennis van nu - me te laten vaccineren, tot bescherming van mezelf en van de mensen om me heen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik die kop juist omdat niemand de waarheid in pacht heeft.

   Verwijderen
 5. Als de maakbaarheid van het leven een illusie is, waarom zou je dan nog moeite doen voor wat dan ook ? Rook, vreet, zuip en profiteer maar raak, want het maakt allemaal niks uit. En onmisbaar en belangrijk zijn we ook al niet ?? Voor mij zijn heel wat mensen belangrijk en ook wel onmisbaar.
  Dat je je niet laat vaccineren is jouw keuze en dat is prima. Wat jij wilt en wat ik wens hoeft helemaal niet te botsen als je accepteerd dat ieder mens uniek is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is waarheid? Bij mij is het vaak voortschrijdend inzicht. En ik moet dan denken aan de beginregels van "The Wind' van Cat Stevens (ken je vast wel, dat liedje):
  I listen to the wind, to the wind of my soul
  Where I’ll end up, well, I think only God really knows ...
  Prachtige tekst, en heel waar (voor mij).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat waarheid is weten alleen de overlevenden. Achteraf.
  Het kan geen kwaad om rekening te houden met risico´s.
  Ik moet vaak denken aan wat een verpleegster vertelde over een stervende patiënt die zei: "Ik heb me vergist." Hij was deelnemer geweest aan een "fuck corona" feest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. https://nos.nl/l/2376902#UPDATE-container-52477806
  Iemand die weigerde, en nu met Corona èn spijt van het weigeren in het ziekenhuis ligt.
  Voor mezelf èn anderen èn om de ziekenhuizen niet verder te belasten Hennie me laten vaccineren. Mèt Astra Zeneca.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Groepsimmuniteit kan ook bereikt worden door te vaccineren, en dat is wat we nu aan het proberen zijn.

  Of dat helemaal lukt is nog niet bekend, maar als je kijkt naar de dalende ziektegevallen onder de (grotendeels gevaccineerde) 80+ ers en mensen in verpleeghuizen, dan heb ik goede hoop.

  Ik vind het fantastisch om hun aantallen te zien dalen, want in die leeftijdsgroep zijn de meeste doden gevallen tot nu toe.

  Ik hoop dat we snel alle 50+ ers gevaccineerd krijgen, want dan is het ergste leed geleden. (Al zijn er ook jongere mensen die op de IC of op het kerkhof belanden, de kans is alleen veel en veel kleiner).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb mijn eerste vaccinatie gehad, verwachtte geen problemen en kreeg ze (tot nog toe) niet. Maar inderdaad het leven is niet maakbaar en wie kent de resultaten over een paar jaar en de bijwerkingen. We weten niets. Vreemd is het dat iedereen antwoorden van de politici wil hebben en die zijn er gewoon niet. Zekerheid bestaat niet en zal er nooit zijn en daar moeten we het mee doen. Daar kan de een beter mee omgaan dan de ander . We hebben het er als kwetsbare mensen gewoon mee te doen en hopelijk zonder angst. Je doet wat je kan en thats it.

  BeantwoordenVerwijderen