woensdag 7 april 2021

Bewustzijn

 Het leven, de wereld, het heelal, allemaal raadsels. We ontdekken steeds meer, maar de vragen en die dat oproept zijn nog groter. De natuurkundigen legden wetten vast die de zwaartekracht verklaarden, bv. Maar nu worden er deeltjes en krachten ontdekt, die niet in de vroegere theorieën passen. En het gaat verder en verder. Het heelal, heeft nog vele onbekende factoren in zich, maar er wordt al gedacht aan een soort overkoepelend iets dat vele heelallen zou bevatten. Fascinerend. Wat we dachten te begrijpen, wordt


steeds weer onderuitgehaald en de stappen die daar uit volgen zijn eigenlijk te groot om te bevatten. Het is een tijd vol bizarre ontdekkingen. Kwantummechanica, die onvoorstelbare zaken verondersteld, een soort sprookjeswetenschap, die mij mateloos boeit. Begrijpen, in de zin van formules of zo, nee, maar weten dat het er is, dat dat allemaal kan bestaan, is voor mij een bevestiging van het mysterie van leven, bestaan en vergaan. Onvatbaar, maar logisch in zijn onnavolgbare logica. Het geeft mij veel vrede en rust. Het besef van oneindigheid en onverklaarbaarheid die is wat het is en waar ik even een onderdeeltje van mag zijn. Daden die op zich miniem zijn, kunnen misschien een verstrekkende staart van gebeuren veroorzaken, en dat bestaat en is ongrijpbaar maar voelbaar. Ik hoef me niet druk te maken over toekomst, alles dat gebeurt moet gebeuren, fout of goed in onze ogen, maar dat maakt niks uit. Orde en chaos zijn misschien hetzelfde uiteindelijk. Mooi hè? En wij hebben om een of andere reden verstand gekregen om nog minder te begrijpen. Overkom me maar.

5 opmerkingen:

 1. Dat zijn zaken om met het gevoel te accepteren. Er over denken zorgt voor mij voor verwarring. In de jaren '80 las ik "de tao van fysica"Na elk hoofdstuk moest het inzinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik vind dat ook ongelooflijk boeiend: de kwantummechanica en alles daaromheen. Zo komen wetenschap en religie steeds dichter bij elkaar. We ontdekken dat ze twee zijden van één medaille zijn. Voor mijn verstand allemaal niet te bevatten, maar mijn gevoel en intuïtie zeggen: 'Ja, ja! Meer, meer!' En inderdaad, zo denk ik ook steeds meer: alles wat gebeuren moet, gebeurt...en wij hoeven alleen maar mee te bewegen (wat niet wil zeggen dat we geen keuzes kunnen maken). Maar het leven leeft zichzelf, en als ik mezelf daaraan herinner (want ik vergeet het steeds weer), vind ik dat een geruststellende gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij beleeft het net zoals ik, dat is fijn, want soms denk ik dat ik gek ben.

   Verwijderen
 3. Wat heb je dat mooi verwoord. Zo buiten zo binnen. Die universa bestaan ook in onszelf in eindeloze cirkels zich herhalend. De mogelijkheden zij onuitputtelijk.
  Vanavond heb ik weer een zoomcursus in de geheime leer van Blavatsky. Zo onuitputtelijk boeiend. Einstein had het boek op zijn werktafel liggen. werd me verteld. Ik ga er nu voor de tweede keer doorheen en het blijft spannend omdat het niet grijpbaar is en toch een tikkeltje meer inzicht geeft.
  'Vader en moeder weven een web'

  BeantwoordenVerwijderen