dinsdag 15 september 2020

Echt

 

Hypocriet

BETEKENIS & DEFINITIE

Hypocriet of schijnheilig geeft aan dat iemand zich anders voordoet dan hij of zij in werkelijkheid is. Hypocriet zijn is huichelachtig, vals of geveinsd gedrag vertonen.

Hypocriet is afgeleid van het Griekse woord hupokrites. Dit woord betekent letterlijk acteur. Iemand wendt geloof, gevoelens, moraal of deugden voor. In feite staat deze persoon hier dus niet volledig achter. De normen en waarden worden niet zelf in praktijk gebracht zoals bij het bekritiseren van anderen. Men beweert iets over iemand zonder hier werkelijk oprecht achter te staan. Op werkterrein wordt iemand ook wel hypocriet genoemd wanneer die persoon politieke strategie toepast om daar heimelijk zelf beter van te worden. Het begrip hypocriet wordt maatschappelijk, internationaal weinig gewaardeerd. Kenmerkend is dat er subtiele culturele verschillen zijn. Wat in de ene cultuur aanvaardbaar is, kan in een andere cultuur onaanvaardbaar zijn. Hypocrisie is menselijk omdat het soms gewoon een leugentje om bestwil kan zijn, dus niet bedoeld om een persoon opzettelijk te kwetsen.

Dat is precies waar ik een grote hekel aan heb. Mensen en ideologieën die De werkelijkheid vervormen op een onechte manier. Doe maar gewoon verbrandt die dubbele agenda’s en moraal, weg met de onechtheid, met versluiering. Wees maar echtben onopgesmukt. Dit wil niet zeggen dat je de brute waarheid moet gebruiken om iemand te beledigen of anderszins te  kwetsen, maar lieg niet en  maak  jezelf niet zogenaamd beter dan anderen.  


Iedereen laat winden, kan stinken, maakt fouten, echt, zelfs Beatrix of de dominee. Schaamte niet nodig, je bent een mens, geen engel of ideaalbeeld. 

Laten we eerlijk en oprecht met elkaar en onszelf omgaan, dat maakt de wereld veel prettiger.

5 opmerkingen:

 1. Op 'echt' en oprecht zijn staan vaak te zware consequenties. Ik hou het voor mijzelf maar dat ik graag zachter met de wereld en mijn omgeving wil omgaan. Dus nadenken voordat ik mijn mening geef. Is het nodig, wordt het gewaardeerd of is het een ego-tripje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens. Waarom lijkt dit toch zo moeilijk te zijn? Het klinkt heel eenvoudig...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Omdat mijn 'echt' iets anders is dan het 'echt' van een ander heeft het streven naar die 100 % eerlijkheid en oprechtheid weinig zin.Ik bedoel dus in de dagelijkse omgang met je medemens. Om onbegrip en veel meningsverschillen te voorkomen doet iedereen, ik in ieder geval wel, een beetje water bij de wijn of je zwakt je mening wat af. Echt en onopgesmukt zijn klinkt reuze stoer en flink maar komt weinig voor. Het kan trouwens ook een houding zijn en is dat is ook een beetje huichelachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een dapper schrijven..maar we zijn helaas toch nog steeds vaak hypocriet om toch de schijn te geven dat we erbij horen...Mij lukt dit al jaren niet meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat iedereen wel eens door de mand valt. Ik ook. Ook al heb je nog zulke goede bedoelingen. En het mooiste is dan het op z'n minst het voor jezelf in de ogen te durven kijken.En er hopeloijk van te leren.
  En als het je toch weer gebeurt. Gewoon weer overnieuw beginnen oplettender te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen