woensdag 12 juni 2019

Wisselvallig weer

Meteoroloog was mijn pa, dus van jongs af aan ben ik vertrouwd met weerobservaties. Pa voorspelde nauwkeuriger dan zijn baas, het KNMI in de Bilt. Hij had er goed kijk op.
Ik observeer minder deskundig dan hij, maar heb wel oog voor bijzonderheden, als bv waterhoosjes boven zee, of bijzondere wolken en Noorderlicht. Heb ook niet snel de pest aan weertypes. We hebben een zeeklimaat, zeker in Den Helder, en dat impliceert dat het soms erg wisselvallig is. Zoals deze voorzomer bv. We flippen van af en toe warm, naar meestal bewolkt, koel en vaak regen. Komt doordat we op de grens tussen twee weersystemen zitten nu en dat kan nog wel een poosje zo doorgaan. Tja, het is niet anders en hittegolven zijn voor mij ook niet fijn.De grote droogte van vorig jaar was bepaald niet goed, dat wordt een beetje ingehaald.
Op zich is dit geen abnormaal weer, maar dat we vaker in extremen vallen wel. Dat doet toch denken aan klimaatverandering en dat is wel zorgelijk.
Enfin, nu zie ik de zon, maar ook lichte bewolking die wat toeneemt, zodat later op de dag wel weer eens nattigheid kan komen.
Goed voor een rustig thuisdagje. Eerst wat broeken doorpassen om de te wijde exemplaren in een zak voor de kringloop te kunnen doen, beneden en in tuin weer wat opruimen en veel lezen in stilte.
Nuttig en plezant. Ik ben minder wisselvallig dan ons zomerweer, maar buig wel mee met de wind, als bamboe.

11 opmerkingen:

 1. Ik hou ook van dat Hollandse weer en kan daar echt van genieten. Gewoon plannen maken, wat voor weer het ook is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier heeft het vanmorgen al flink gehoosd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier gaat het over een uurtje flink regenen, goed voor de natuur, maar ik ben wat in mineurstemming, mijn katje is gisteren weggeglipt en niet meer thuisgekomen :(

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen FB en zou ook niet weten, hoe dat zou moeten, heb haar wel aangemeld bij Amivedi, maar ik heb weinig hoop, dat ik haar nog terugvind. Vanmorgen een rondje door de buurt gemaakt, maar haar nergens kunnen vinden, ook geen reactie op mijn roepen.
  Balen :(

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vraag het aan een bekende of buur om het op fb te delen. Ze kan ook per ongeluk ergens oogesloten zitten. Via fb werkt vaak goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is weer terug, zat vanmorgen buiten op de tuintafel en ik ben heel opgelucht.

   Verwijderen
 6. Leuk dat je vader dat vak had, is toch wel veel van blijven hangen in jouw observaties.

  Vandaag was een fijne dag met al die regen, eindelijk is de grote watertank nu vol. Laat de zomer maar komen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dan kijk je toch met andere ogen naar het weer en de ontwikkelingen dan de gemiddelde inwoner. Hier langdurig regen, dus hoop dat de tekorten wat aangevuld zijn van het grondwater.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ook altijd in de weer met het weer.

  BeantwoordenVerwijderen