dinsdag 12 februari 2019

Tevredenheid

Minder spullen heeft veel effect. Ruimte, sneller schoonmaken, overzicht, weten wat je hebt en waar.
Maar ik voel me ook aktiever, creatiever, vrolijker en vrijer.
Tevredenheid omdat ik best veel heb, ook na grondig opruimen, wegdoen en reorganiseren.
Tevens heb ik meer zin in dingen, het stimuleert. Daarnaast (versterkt door slecht weer en winterkwaaltjes, waardoor ik zo min mogelijk naar buiten ging) heeft het invloed op mijn koopgedrag. Ik koop bewuster en daardoor minder, gerichter.
Het gevoel om als een eekhoorn, mijn voorraden vooral groot te moeten houden, is weg. Ik kan beter nadenken lijkt wel, en genoeg is het nieuwe stopwoord aan het worden.
Ik gaf weinig uit en kom niks tekort.
Kortom, sinds ik de loslaatknop heb gevonden in mijn retraite, ben ik een ander mens. Marie Kondo helpt een beetje, net als andere opruimboeken en blogs, maar het zit vooral in mijzelf. Ik bevrijd me van remmende materie.
De kleding wordt plank voor plank, aangepakt, boeken idem en vaak leidt het pakken van spullen meteen tot een kritische blik op de inhoud van la en kast, waarbij ook wat zaken alvast in de kringloopdoos verdwijnen. En goed dat het voelt!

Gisteren maakte ik nasi met broccolirijst en het verrastte me positief, een blijvertje! Snel, smakelijk, vullend en oei wat een hoop gezondheid.
Ook de zin in koken en gezond voer is gestimuleerd. Wat een winst allemaal!


9 opmerkingen:

 1. Tevredenheid is eigenlijk het allerbeste wat een mens kan overkomen besefte ik opeens toen ik jouw titel las en veel makkelijker te bereiken dan dat GELUK waar iedereen zo haastig en gestrest naar op zoek is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat klinkt dat allemaal positief! Wat heerlijk dat je zo'n ommezwaai hebt kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig!

  Dus het boek, HOE ONTSPULLEN, van jouw hand verschijnt dit najaar?

  Mijn boek is gisteren gepost.
  Spannend, spannend, spannend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nasi van bloemkool, ook Heerlijk! En dat ontrollen is een goeie waardevolle bezigheid. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker allemaal hè, zo heerlijk die positieve logjes van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik volg je al een tijdje en ook ik ben, onafhankelijk van jouw berichten, sinds ruim een jaar bezig met opruimen van spullen en paperassen. Steeds wat en ik ben niet veel jonger ben dan jij en veel is verleden tijd en ik wil zelf uitzoeken, wat weg kan.
  Toch moeten sommige dingen door je handen en mijn ervaring is, dat je dan soms dingen tegenkomt, die herinneringen oproepen, soms vrolijk en herinnerend aan betere tijden, soms toch ook wat verdrietig.
  Ik weet, het is allemaal verleden tijd, maar soms zo bepalend geweest voor mijn leven, waarbij ik moet aantekenen, dat ik een nogal bewaarderig mens ben geweest.
  Robert Long bezong foto's als "plakjes van het leven", wat documenten soms ook zijn en je terugwerpen in de tijd. Het verschil tussen foto's en documenten heeft doorgaans een andere lading, zo ervaar ik foto's tenminste, die bijna zonder uitzondering leuk zijn om terug te zien, maar documenten tonen soms een ander verhaal.
  Ik heb vandaag de laatste documenten opgeruimd in de verwachting, dat er niets bijzonders meer tussen zou zitten en dan toch word ik opeens terug gegooid in de tijd door enkele documenten, wat een beetje verdrietig maakt en ik weet het, het is verleden tijd, over uit en sluiten, maar het geeft mij in ieder geval te denken over de wendingen in mijn leven.
  Opruimen en weggooien is goed, maar zo makkelijk als jij beschrijft, voelt het voor mij toch niet, soms een soort van afscheid nemen en er is nog steeds 1 stapeltje, wat bij mij teveel emoties oproept, maar veilig uit het zicht.

  Overigens heb ik vandaag een nieuw document ontvangen, waarin mij een scootmobiel wordt toegezegd na ondertekening, waardoor mijn leefwereld wat verbreed wordt. Dat ik het aanbod van een scootmobiel aanvaard heb als iemand, die vroeger lange wandelingen en fietstochten kon maken, komt vooral door jouw verhalen over je ritjes in de natuur op je scootmobiel en ik wens je (mezelf ook in deze mooie omgeving) heel veel rij-plezier!

  Vriendelijke groet, Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gefeliciteerd mer je scootmobiel voor eerstdaags de vrijheid weer voelen. Ok je word soms gediscrimineerd en onheus behandeld in zo’ n ding, maar dat ligt niet aan jou, maar aan kortzichtige mensen.
   Het ooruimen kostte me ook veel moeite tot nu. Natuurlijk zijn sommige foto’s en documenten ( of erfstukkrn of kadootjes) confronterend, maar nu kan ik dat met een milde blik bekijken. Ik gooi ook echt niet alles weg, maar bewaar heel veel minder dan vroeger. En ik besef dat ik nog een deel leven voor me heb, waarin ik licht wil zijn.
   Liefs en schouderklop voor jou!

   Verwijderen