dinsdag 15 mei 2018

Werkjes

Een groot en onoverzichtelijk projekt aanpakken is erg lastig. Als je het geheel bekijkt zakt de moed je in de schoenen, vooral omdat alles zo veel is.
Het geheim is: gewoon beginnen en zo vaak mogelijk deelklusjes plannen. Zoals de tuin. Man, man wat een jungle en hoe snel wordt het een zooitje ipv een wild paradijsje. Paden overwoekeren, gevaarlijke wildemannen als reuzenberenklauw komen overal de baas spelen, lege potten, halfvolle maar niet met leuke planten bewoonde potten en bakken. Overleden planten, kapotte zaken....en terwijl je er wanhopig naar kijkt, groeit alles een decimeter of meer per dag. Help!
Niet in paniek raken, maar langzaam maar zeker herveroveren.
Ik verving doodgevroren kruiden, potte op, snoeide en hé opeens is een hoekje weer wat opgeknapt.
Elke dag probeer ik wat te doen, kleine stapjes, maar het is beter dan niks. En opeens zie je wel weer de lol er van in. Mijn terras is al mooi opgeruimd, het kruidenhoekje is leuk aan het worden. Er sneuvelde al wat reuzeklauwen en er werd al wat rotzooi afgevoerd. Babysteps, maar als je je steeds een taakje oplegt en dat lukt je ook, dan stemt dat best tevree. Kijk naar wat je wel kunt en ook doet en niet naar de rijstebrijberg aan klussen die er nog ligt. Dit jaar heb ik er aardig wat kunnen afstrepen en ben daar trots op en kwel mezelf niet met wat nog niet is gedaan. Zo is het met opruimen ook. Elk item dat weg gaat telt, niet kijken naar de volgende overvolle kast, maar pak weer eens een laatje aan. Na maanden heb je best verschil gemaakt. En er plezier door beleeft omdat je kijkt naar wat je dus echt zelf hebt bereikt. En de rest wacht wel.

4 opmerkingen:

 1. Moeilijk hè, om er zo in te blijven staan. maar het werkt wel! Ik probeer deze dagen extra te genieten en de rest wat te laten liggen, tot het weer meer naar binnen lokt en pak daar dan klusje voor klusje weer aan. SOms gestaag, soms minder. Maar alle beetjes samen maken ook weer 1 klus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De tactief van de kleine stapjes werkt bij mij ook altijd het beste. Anders kun je zo overweldigd raken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk,dat je dat weer zelf kunt. Ik heb een geweldige tuin-hulp en zie nu pas,hoe de tuin verwaarloosd was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk dat je het nu weer zelf kunt. Goede instelling. Daar kan ik nog wat van leren. Je bent een tevreden mens.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen