zaterdag 5 mei 2018

Stekken enzo

Herdenking; al jaar en dag prefereer ik te kijken naar de ceremonie op de Waalsdorpervlakte. Eenvoud en sereniteit. En de  vader van Emie als eerste van de lange stoet mensen. Het ontroert me en ik denk aan mijn familie die ook onder de oorlog leed. Evacuaties, leven in kippenhokken, garages  of schuurtjes en de kinderen op houten banden naar school. Vele huizen platgebombardeerd of afgebroken bij terugkeer. Honger en gebrek en daardoor veel ziekte en (kinder) sterfte.
Krijgsgevangenen, bombardementen, angst.
Wat is het leven nu luxe.
Gisteren kreeg ik de ex-dakloze op de thee, het gaat hem goed en hij is rustig en een tevreden mens, wat een geweldige ontwikkeling.
Praatmaatje kwam, ik deed een paar boodschapjes en testte een nieuwe fritesboetiek ( ik schiet altijd in de lach bij dit soort nieuwewetserigheid) en hoewel duurder, de patat was overheerlijk. Lekker in het zonnetje buiten opgegeten met een school hebberige kauwtjes om me te vermaken.
Heerlijk buiten al haalde het hier maar net de 11 graden.
En nu alweer zon en misschien een graadje warmer.
Even naar de markt, en er is een stekkenmarkt op een groot volkstuincomplex. Even snuffelen daar.
En dan weer de tuin.
En het is Bevrijdingsdag. Ik voel me inderdaad heel vrij en ben me daar bewust van.

5 opmerkingen:

 1. Ja, ik ook. Mijn moeder zei altijd dat de onvrijheid zo erg was, de volstrekte willekeur en rechteloosheid die er heerste.
  Wij kunnen blij zijn dat onze wieg in een welvarend en vrij land stond. Het is een zwaar bevochten vrijheid, was ontroerd toen ik de duizenden oorlogsgraven zag in Margraten van jonge mensen, die ver van huis voor onze vrijheid kwamen vechten en ervoor gestorven zijn. Laat je de waanzin van oorlog goed zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was het een patatje mét of eentje zonder?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk!!! Dat was dus weer genieten vandaag! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met dat oorlogsgedoe heb ik niets.
  Vroeger wel.
  Ik ben er vandaag achtergekomen dat ik als enige de bevrijding van 80 jarige oorlog herdacht.

  BeantwoordenVerwijderen