zondag 11 maart 2018

Vergankelijkheid

Dikke mist, stille wereld. Later regen, natte wereld.
Zondagochtendroutines. Vanmiddag schaatsen. Het is spannend, het lijkt erop dat nieuwe talenten de hegemonie aan de top doorbreken. Ja zo hoort het ook, de tijd schuift op, mensen ook.
Ik ben er nog steeds niet aan gewend dat ik ook tot de bejaarden hoor, ik schrik soms als ik mensen na jaren weer terugzie: zo die is sterk verouderd,  maar dat zullen ze van mij ook denken. Bij dit grootse schaatsfeest waren ook wereldkampioenen van vroeger uitgenodigd, Hein Vergeer, Falco Zandstra, Leo Visser, Jan Olav Kos, Eric Heiden etc, velen nauwelijks te herkennen als ze in beeld worden genomen. Maar ik ben ook geen twintig of dertig gebleven.
Doordat ik sinds bijna een jaar steeds fris en fruitig uit bed kom en veel aan energie heb gewonnen, voel ik me veel jonger dan de laatste twintig jaar. Dat vertekent mijn tijdsbesef waarschijnlijk. Tijd blijft een raar fenomeen, onbevatbaar en zo kostbaar. Als zand loopt het tussen onze vingers door. Vasthouden lukt niet, maar je kunt wel bewust blij zijn met dat ongrijpbare.

7 opmerkingen:

 1. Ik kan zelfs even verbaasd zijn, als ik in de spiegel kijk. Helemaal vergeten,dat ik zo oud ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pas nu ik ouder ben, besef ik ten volste dat het leven prachtig is, ondanks alle moeilijkheden en problemen onderweg. Maar dat het zo ontzettend vlug voorbij vliegt, zo was ik dertig, nu het dubbele en waar is die tijd gebleven? Maar ben blij dat ik al zo.n lang leven heb mogen hebben, itt veel andere mensen, en geniet van iedere dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Over 2 jaar wordt ik 70, hoor dus lekker bij de club hier. Maar kan het me niet voorstellen dat ik al zo oud ben, ondanks de lichamelijke ongemakken voel ik me nog 18.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben bijna 68... snap er helemaal niks van, want zo voel ik me echt niet ondanks sommige pijntjes en kwaaltjes! De tijd is inderdaad een raar iets.
  Wij genieten ook weer van het schaatsen! Ze vallen allebei een beetje van hun troon, Sven en Ireen.. Maar inderdaad dat hoort erbij! Ze hebben een prachtige carrière en stoppen ook nog niet eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De spiegel confronteert mij ook regelmatig met de feiten. Ach, 60+ is toch ook mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De tijd haalt ons vanzelf in, daar behoef je niet bij te helpen. Heel confronterend! Groet El

  BeantwoordenVerwijderen