vrijdag 2 maart 2018

Typisch

Met de EO heb ik niet veel op, maar er kan soms een programma uitspringen. Dat is bv de geweldige serie portretten van volkswijken en hun inwoners. Eerst was Typisch Wiedepollen het onderwerp, een friese buurt, nu Tuinzigt in Breda. Het is onopgesmukt en waarachtig. Prachtige hoofdpersonen, die zich niet beter voordoen dan ze zijn. Mensen met schulden, met hun gevechten voor kansen. Sociale betrokkenheid speelt een grote rol. Kerstpakketen maken voor de slechts bedeelden, linedancers die ook diegene die niet meer kan meedoen een vaste plek geven. Verbouwingen, woningbouwcoöperaties die hun best doen, het pannetje soep dat gebracht wordt. Hartverwarmend vaak.
Wat me wel opvalt is dat er veel gerookt wordt, alle ouderen vrouwen hebben doorrookte stemmen en er wordt wat afgehoest. Er wordt veel bier gedronken en de snackbar is zeer populair. Hier hoef je niet aan te komen met goji-bessen of quinoa, bio groenten of kokosolie.
Er is nog veel gezondheidswinst te behalen, maar dan moet je wel hun taal spreken om het binnen te laten komen en ik vrees dat de voedselbank met veel blik- en pakjesvoer en snoep en chips er ook niet aan mee helpt deze mensen gezonder te laten eten.
Maar ze zijn wel socialer dan vele bewoners van luxere wijken. Mooi inzicht voor bv politici, die geen idee hebben hoe een groot deel van Nederland leeft.

5 opmerkingen:

 1. Lijkt me mooi Vlasje, ik ga het programma terugkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees al een tijdje graag je blog, maar wil hier graag op reageren. Een aantal weken geleden is er ingebroken bij buren een stukje verder in de straat. Ik heb toen een bosje bloemen gebracht. In een gezin om de hoek is de vader ernstig ziek geweest. Mijn overbuurvrouw heeft toen vaak voor hen gekookt. Gisteren hadden mijn buurman en ik bevroren waterleidingen en bij hem is er een gebroken. Ik leende een kacheltje van de buren, kreeg koffie van de buurman. En mijn buurman kreeg bij mij een warme maaltijd en emmertjes water. Dus wij hebben een hele fijne en sociale buurt: in het welvarende Bloemendaal! Het is misschien ook maar net wat filmmakers e.d. willen laten zien.
  Hartelijke groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig dat er ook in wijken met beter bedeelde inwoners mensen met een hart zijn. Ik woon zelf dus aan een gracht, wat vroeger dure huizen waren met veel mensen van stand. Nu wonen er ook velen uit gewone milieus, maar erg sociaal, nee. Niemand heeft de afgelopen dagen geinformeerd of ik het wel red of dat ze een boodschapje wilde meenemen... ik pak wel altijd talloze pakjes voor iedereen aan en informeer naar gezondheid, babies etc. Vreemd een beetje..

   Verwijderen
  2. Dat is jammer Vlasje. Mijn moeder woonde tot voor kort in een volksbuurt in Rotterdam en daar was het ook niet heel sociaal. Veel culturen die elkaar letterlijk niet verstonden en veel wisseling van bewoners. Het hangt misschien gewoon af of er mensen wonen die het sociale aspect belangrijk vinden, ongeacht welke buurt. En veel mensen zijn ook gewoon heel druk. Als ik bij je in de buurt had gewoond, had ik graag een boodschap voor je meegenomen. Ik ken de plek wel waar je woont: mooi stukje Den Helder. Mijn man zat vroeger bij de Marine en woonde in Marinapark.
   Fijn weekend verder,
   Mirjam

   Verwijderen
 3. Ik lees hier over naastenliefde.
  Het 2e gebod van onze Schepper.

  BeantwoordenVerwijderen