donderdag 15 maart 2018

Smullen

Tja, je hebt mensen die eten omdat het moet en mensen die echt genieten van eten. Ik behoor tot de laatste groep. Eten is een levensbasis, je verbrandt, je slijt, je vernieuwt en dat alles door een goede toevoer van bouwstoffen. Dat vind ik belangrijk, zorgen dat je lijf niets tekort komt en dat alle afvoer van afval verzekerd is. Daarom is het zaak zo min mogelijk belastende zaken binnen te krijgen en ruime toevoer van nodige dingen. Omdat ik altijd al een aantal stevige gezondheidsproblemen heb meegetorst en erfelijk ook nog eens minder goed bedeeld ben, is dit voor mij extra nodig.
Ik reageer niet zo goed op gluten en lactose, zodat ik in principe kies voor voedsel zonder of heel laag in deze stoffen. Als uitzondering eens iets met gluten en koemelk vermijden door gefermenteerde geitenprodukten tot me te nemen. Vlees eet ik matig en  niet consequent. Sojaprodukten idem. Groenten dus heel,veel en slechts kleine porties glutenvrije granen. Aardappels af en toe een niet al te grote, zoete aardappels en peulvruchten zeer geregeld.
Koolhydraat arm , want diabeet en te zwaar( medicatie) en dus zo min mogelijk suiker.
Ik ontbijt laat en dan meestal havermout met fruit en yoghurt en pitten. Lijnzaadolie erdoor, soms kaneel,of tumeric of kokos.
Lunchen is vaak soep, soms rijst( of andere) wafel met humus, ei, kaas, groentenspread, of een salade.
De avondhap is vooral groenten met peulvruchten. Ik drink wat kefir, water of thee en maak een paar keer per week een smoothie of vers sap.
Tussendoortje fruit of kwark en incidenteel een stukje goede chocolade. Dat is het in grote lijnen en ik doe het er goed op. Ik zorg vooral ook dat het echt lekker is, door (verse) kruiden en specerijen , lekkere olie of boter en zelfgemaakte sausjes op gezonde basis. En door heel veel variatie en mooie produkten te kiezen.
Ik eet niet, ik smul. En ben niet streng voor mijzelf , af en toe friet of miehoen van de chinees mogen best, Als het maar grote uitzonderingen zijn. Als ik dit eetpatroon loslaat of er slordig mee ben, voelt het al snel niet goed en dat heb ik er eigenlijk niet voor over. Goed zorgen voor mezelf en daar ook nog eens heerlijk snavelen bij, is een prima basis. Dit maakt het leven goed, leuk en smakelijk ook nog.

5 opmerkingen:

 1. Zo eten wij ook, partner heeft diabetes 2 in lichte mate, dus eten we nogal kha, deed ik al jaren om op gewicht te blijven en is dus geen probleem voor mij, wel voor hem, is echte brood en hollandse pot eter.
  Maar door goede combinaties te maken met o.a. peulvruchten lukt het heel aardig.
  En in het weekend wat extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon goed bezig door zo goed voor jezelf te zorgen.. wij zijn ook op de goede weg, maar zondigen ook nog wel eens hoor, maar dat mag ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hierin lijken we op elkaar.ūüėä
  Al verdraag ik helaas steeds minder, kreeg de uitslag van de darmflora analyse en daar werd ik niet heel vrolijk van. Maar uiteindelijk blijft er genoeg lekkers over om in mijn mond te stoppen hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt een goede balans gevonden in wat je lichaam verdraagt en wat gezond is. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen