donderdag 22 februari 2018

Hulp vragen

Yep dat is moeilijk. Al heb ik geleerd dat doormodderen vaak de zaken erger maakt. Maar als single steenbok ben ik behoorlijk gesteld op zelfredzaamheid. Tot zover mogelijk.
Het punt waarop je moet toegeven dat het nodig is een helpende hand in te roepen, is vaak lastig en meestal wacht ik vrij lang. Dat heeft weinig met schaamte te maken maar wel met aarzeling een ander lastig te vallen of onafhankelijkheid te verliezen.
Maar het leven is niet altijd maakbaar, laat staan dat je er volledige controle over hebt.
Mijn motorische zwakbegaafdheid, mijn evenwichtsproblemen, de ME, de polio, de kanker doorkruisen vaak mijn wil tot zelf doen ( het eerste zinnetje dat ik ooit produceerde was: salluf toen).
Ik zocht hulp toen ik ptss klachten had en ging in therapie. Ik vroeg huishoudelijke hulp aan toen ik het thuis niet meer redde en later een scootmobiel en een traplift en ik ben blij dat deze hulp en middelen mijn wereld weer groter maakten.
Buren zal ik ook niet vaak aanspreken met hulpvragen. Nu zijn ze hier ook niet erg empatisch en bieden zelf zelden wat aan. Maar indien echt nodig, dan vraag en krijg ik hulp.
Aangezien er strenge vorst om de hoek staat te wachten, wilde ik de buitenkraan afsluiten. Mijn waterleidingen dateren van ws de jaren vijftig, dus antiek en niet zo stevig meer. En hoewel ik enkele weken terug ook al deze maatregel trof, wilde er geen beweging in het afsluitkraantje komen. Met grof geweld, tangen, durfde ik niet aan de slag om een spuiter en afgebroken kraan te voorkomen, Dat was het punt om timmerbuum in zijn kraag te vatten en ja hoor, met een voorzichte tangaktie kreeg hij het ding los en kon ik dat deel van de leidingen afsluiten en aftappen. Gered! Dank,  buum!
Hulp, toch.

6 opmerkingen:

 1. Geweldig. Jij gaat het koufront wel doorstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha.. het starrige euvel van het alles zelluf willen doen ligt dus gewoon aan het 'simpele' single steenbok zijn.. Weer wat (over mezelf) geleerd ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Las ooit dat je de ander ook moet gunnen hulp te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaaa, zelfredzaam zijn voelt goed, maar een mens kan ook niet alles alleen.
  Fijn dat het weer gelukt is..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik leerde ook, dat sommige mensen gewoon graag helpen. En het voor hen ook plezierig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat ook moeilijk, maar de gedachte van Nietzomaarzooo is er eentje die mij vaak ook wel behulpzaam is; mensen vinden het ook FIJN om te kunnen helpen. Maar dan moet je ze wel de kans gunnen. Dan vraag je dus eigenlijk niet eens hulp om jezelf, maar om die ander te helpen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen