dinsdag 26 december 2017

Pica pica

Dat is de dure naam voor ekster.
Natuurlijk zag ik altijd wel eksters in tuin en beemd, maar sinds kort is er een groep die steeds de bomen aan de gracht waar ik op uitkijk, bezoekt. Het was me nooit eerder opgevallen dat eksters net als kauwen in  groepen opereerden, maar dit was onmiskenbaar een kleine  bende lawaaimakers.
Een speurtocht op het web leerde me dat deze vogels inderdaad tot hun derde levensjaar in groepen leven, kennelijk om met elkaar de mores van het eksterzijn te onderzoeken en van elkaar te leren.
Het zijn beslist kwajongens, die de buurt samen een beetje onveilig maken. De meeuwen hebben het niet erg op ze begrepen en jagen ze geregeld weg. Zelf heeft deze hangjeugd de vaste groepen spreeuwen en kauwtjes van hun vaste slaapplek verjaagd en ook het tortelpaartje dat altijd in de boom voor mijn huis verblijft, is met de noorderzon vertrokken. Grappig om zoiets te ontdekken en te observeren, want alleen de ego onderzoeken is natuurlijk geen dagvulling, naar buiten kijken en je verwonderen is ook een verrijking.  Trouwens ook de picaatjes lijken een ego te hebben.

4 opmerkingen:

 1. Hoop dat je fijne rustige dagen beleeft!
  Het stikt hier bij mij ook van de eksters.. brutale herriemakers zijn het. Maar ik vind het toch wel mooie vogels ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Merels hebben volgens mij ook een ego. Hier woont al jaren lang dezelfde merel in de tuin, zag hem van het voorjaar bakkeleien met een andere merel om zijn terratorium, de tuin. Het is nu een mooie tijd voor een retraite, de natuur is is in rust en voor ons is een periode van inkeer en rust ook goed en heilzaam. Fijne dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de boom in het landgoed tegenover mij zitten sinds ik hier woon een paar die ook in de voederboom komen eten. Net zaten er paartje vlaamse gaaien in en verschillende bonte spechten komen ook regelmatig. we gaan de individuen ook herkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen