zaterdag 14 oktober 2017

Oude wijven

Deze week las ik het begrip kranenzomer. Nooit eerder gehoord. Ik vermoedde dat het op een soort oudewijvenzomer duidde,  een mooie warme periode in de nazomer na  september en dat klopt. In de buurt van Zutphen was een kraanvogelkolonie en soms bij mooi helder weer vlogen ze omstreeks deze tijd van het jaar over. Aha. En die oude wijven? Ze zaten dan buiten te spinnen, net als de spinnen zelf. Maar correcter is de benaming  st-gummaruszomer, een tragische heilige die leed onder een huwelijk met een kwaadaardige vrouw en bekend stond om zijn heling van breuken, botten, bomen  en zelfs huwelijksbreuken kon hij helen met zijn gordel. 11 oktober is zijn naamdag.
Goh, weer wat geleerd.
Maar de voorspelling spreekt van een mooi warm weekend, al is dit vanmorgen hier niet echt merkbaar. De nacht gaf zijn zwart prijs aan het grijs van de dag, zonder ochtend kleurenshow. Maar koud is het niet echt. Het is nu al 16 graden. Zomers bijna.
Even naar de markt voor wat fruit en misschien wat bollen scoren bij het tuincentrum.  Ach ik zie wel. Ik ben een oud wijf, dus dit is mijn gunstige periode, herfstfeest mag ook. Nog een keertje de natuur in.Daar is het echt zeer feestelijk. Hoera, hoera.

2 opmerkingen:

  1. Hier in het zuiden was het inderdaad heerlijk zonnig, de scheidslijn lag ongeveer bij Rotterdam, daarboven krijgen jullie vandaag gelukkig ook mooi weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier in het midden was het ook net zomer. Een km of 15 gefietst, was lekker.
    Geniet van vandaag, hier is het al volop zonnig. Hoop bij jou ook!

    BeantwoordenVerwijderen