dinsdag 8 juli 2014

Shame

Gisteren zag ik een nieuw televisieprogramma op SBS6 Geld maakt Gelukkig geheten. De formule;
Drie mensen met vooral een financieel probleem vertellen hun verhaal, Eef en Prem reageren hierop en vragen desnoods nog wat door en een publiek van 100 man heeft elk 100,00 euro gekregen om te verdelen onder deze mensen. Gister betrof het een vrouw die een progressieve spierziekte heeft en haar euthanasiedatum al heeft geprikt. Ze heeft schulden die niet kwijtgescholden worden , te weinig inkomen om af te lossen en wil graag een keer naar Indonesie vanwege familiewortels daar en omdat ze daar haar as wil laten verstrooien.
Nummer 2 was een jongeman die door zijn vader uit huis was gezet en in elkaar geslagen, geen voltooide opleiding, geen werk, en stiefmoeder, waar hij nu huist kan hem niet in huis houden vanwege overheidsmaatregelen. Hij wil graag een opleiding, huisvesting en een nieuwe start.
De derde was een moeder van 2 kleine kindjes die in een rolstoel was belandt, via een werkgever  een aangespaste auto had, maar werk kwijt, auto oud en afgetrapt en en geen mogelijkheid om een nieuwe te kopen.
Alle drie de verhalen werden nuchter en zonder zieligdoenerij gebracht, de commentaren waren ook meelevend, en da eerste vrouw kreeg het meeste geld van het publiek maar de anderen toch ook een groot deel van het gevraagde bedrag.
Het wordt geen bedelshow, werd in de vooraankondiging van het programma vermeld.
Tja, de verhalen waren redelijk onthutsend, de vragen niet onrealistisch, maar het is toch een schande dat deze mensen zich afhankelijk moeten maken van de commercie (SBS6  doet dit toch vooral om de kijkcijfers=reclameinkomsten) en de luim van andere mensen .
Ik vind het erg dat het zover gekomen is dat dodelijk zieke mensen, zwaar gehandicapten en niet opgevangen jongeren zo voor de leeuwen worden gegooid. Dit zijn toch geen uitwassen van de verzorgingsmaatschappij maar slachtoffers van de bezuiniginge, die wij met zijn allen stevig moeten dragen en dus ook de gevolgen op ander gebied ervan. Mantelzorg is een toverwoord geworden, maar er zijn al teveel overbelastte zorgers, tehuizen en andere opvangplekken worden gesloten enzovoort. Slachtoffers allaround en wie mag daar voor opdraaien?
Voor de mensen die in dit programma hun vraag kenbaar maakten, hoop ik dat ze geholpen worden, er kan ook via de website meerdere hulp worden aangeboden door mensen thuis of bedrijven, maar ik gun iedereen dat ze menswaardig mogen leven en een bestaan mogen hebben wat het leven waard maakt.
Nederland is heel diep aan het afzakken en ik schaam me diep.

10 opmerkingen:

 1. verschrikkelijk dat dit soort dingen tegenwoordig als entertainment worden gebracht. Kunnen ze niks beters meer verzinnen? :/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben bang,dat als alle bezuinigingen er eenmaal zijn ,er avonden gevuld kunnen worden met programma's over mensen tussen wal en schip. Want die ruimte wordt steeds groter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt weerzinwekkend, het wordt hier steeds Amerikaanser.,,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. te triest voor woorden dat er een noodzakelijkheid is voor dit soort programmas en te triest voor woorden dat dit soort programmas kijkcijfers op leveren. want hoe fijn het ook is dat er een aantal mensen geholpen word , voor ieder geval dat geholpen word zijn er waarschijnlijk duizenden gevallen die in anonimiteit lijden. misschien omdat ze zich schamen voor hun omstandigheden of omdat ze zich niet bloot durven te geven of omdat hun verhaal net niet zielig genoeg is om in het programma terecht te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt helemaal gelijk. Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk er niet naar, want wat er al gezegd werdt: Naast deze 3 mensen die in de schijnwerpers gaan staan om te smeken om hulp/geld, staat een gigantische groep die in dezelfde ellendige situatie verkeerd.
  En ik vind dit programma daar geen recht aan doen door alleen maar te verwijzen naar een website. Waarom geen kritische noot in dit priogramma over die achterlijke bezuinigingen, en het kapot maken van een land wat ooit het voorbeeld in verzorgingsstaat was?
  SBS doet er met dit programma in feite net zo hard aan mee door het niet te veroordelen, maar door zogenaamd de barmhartige sameritaan te spelen....
  Nee ik kijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Meeliften op de ellende van een ander noem ik dat, getver.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb vanavond gekeken maar kan het niet waarderen. Iemand met echt een kast van een huis en door compagnon in de zaak in problemen is gekomen. Waarom in godsnaam zo'n groot huis, je weet bij een klein kinkje in de kabel komen er al problemen. De man werkte echt hard maar zit in zo'n programma voor mijn gevoel echt op de verkeerde plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nav jouw blog heb ik gisteren ook gekeken en kreeg er een nare smaak van in mijn mond. Wat Sil ook schrijft - en wat ook uit de uitslag bleek - iemand met een kast van een huis en dan een minimaal bedrag vragen; iets klopt er niet. Wat verdienen de presentatoren per keer aan dit programma - dat is waarschijnlijk het gevraagde bedrag en dat een man als Prem zich voor zoiets laat inhuren.
  Het gaat er in dit programma alleen maar om wie de mooiste Pitch heeft en de meeste sympathie krijgt voor dit verhaal, zonder uit te zoeken of dit alles waar is. Erg Amerikaans.

  BeantwoordenVerwijderen