dinsdag 17 juni 2014

Zwart Wit

Zaterdag in het Volkskrant Magazine stond een artikel over Geluk; een keuze?  En zoals vaker begon ik geinteresseerd aan dit stuk om al snel tot de ontdekking te komen dat het weer zo 'n niet goed gefundeerd artikel is, met weinig diepgang. Zoiets overkwam al Paleo-eten, de Voedselzandloper, glutenvrij eten, superfoods en nog wel wat andere dingen die de laatste tijd nogal in de belangstelling staan. Ten eerste kun je goed merken dat programmaś en media in het algemeen vaak niet uitblinken in research. Een heel boek uitlezen, nee hoor, pik er maar wat opvallende quotes uit en boor die ongenuanceerd de grond in. Heel jammer, want wie alles goed bestudeert (wel met kritisch vermogen, maar openstaand voor nieuwe gezichtspunten) kan er v eel van leren, deze nieuwe bewegingen.
Dat wil niet zeggen dat ik zonder meer alles als goddelijk bevel accepteer, maar wel bereid ben om eens wat uit te proberen en mijn gezond verstand te gebruiken. Kijk de dingen veranderen, vooral inzichten en kennis zijn al eeuwen onderwerp van evoluties en revoluties. In de Middeleeuwen geloofden we dat de aarde plat was, de zonde gestraft werd en dat we in de hel konden komen. Dat bacterieen en virussen en onhygienische toestanden miljoenen slachtoffers eisten , daar had men geen benul van. De eerste arts die handen wassen als remedie tegen kraamvrouwenkoorts propageerde werd zowat op de brandstapel gegooid en mensen die zeiden dat aarde om de zon draaide en rond was, konden zich meteen maar beter uit de voeten maken.
We zijn veel verder, maar weten nog lang niet alles. Een wijze zal inzien dat bewijs niet altijd waterdicht is en dat dingen die we blij verwelkoomden later een pest bleken (softenon, DDT) Daarom moeten we blijven openstaan voor nuieuwe inzichten en niet meteen het kind met het badwater weggooien. Niet alles wat nieuw is deugd, maar ook sommige oude zaken ook niet. Kritisch zijn, ervaring opdoen en niet te snel veroordelen zijn goede sleutels.
Geluk is een Keuze, blijkt nogal in te hakken op de positieve psychologie, de trend dat alles een les kan zijn en dat je er sterker uit kan komen. Dat is ook veel te algemeen. Kanker is bv geen zege, toch voelen velen dat ze positiever werden na het doormaken van zoiets en dat ze beter konden inschatten wat v oor hen belangrijk is. Ja er zijn ook mensen die in een depressie terecht komen en dat is geen kwestie van eigen schuld, maar een akelige uitkomst, die het resterende leven goed kan verknallen.
Wel komen veel mensen op een splitsing in hun leven en ervaren dat asl het kunnen maken van een positieve keuze, ongeacht de uiteindelijke uitkomst. Zelf ervaar ik dat ook zo. En nee, dat MOET niet, en je bent niet minder als mens als je dat niet zo ziet, maar wel een geluksvogel als je (desnoods met wat hulp-die er wel degelijk is-) de rest van je sterfelijk leven meer kunt waarderen en er veel blijdschap aan beleeft. Iedereen heeft keus om wat op hem/haar afkomt op zijn eigen wijze te beleven en er mee om te gaan. Het is mazzel als je datop een  positieve manier  kunt .

7 opmerkingen:

  1. Jammer van die weinig genuanceerde berichtgeving. Want niet iedereen is helaas een onafhankelijke denker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ik vond ik het ook een artikel dat erg tegenviel. De schrijver had duidelijk vooraf een standpunt ingenomen. Het probleem is natuurlijk dat mensen tegenwoordig er naar streven gelukkig te zijn en het als een probleem ervaren als ze het niet zijn. Alsof het iets is dat op komt poppen als aan alle voorwaarden wordt voldaan. Geluk zit juist in het hoekje waar je eerder niet naar keek, in die ervaring waar je vroeger aan voorbij ging. Niemand kiest voor ziekte maar als je het wordt, kun je ervaren (sommigen wel en sommigen niet) dat het leven ondanks ziekte of misschien zelfs dankzij ziekte de moeite waard is.

    Ik word nu gelukkig van zaken waar ik voor mijn ziekte nauwelijks bij stil stond, dat is de winst die ik heb gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, zo ervaren velen het ook als er opeens een kink in hun kabel komt; even tijd om om je heen te kijken en te beslissen wat je nu echt wilt.

      Verwijderen
  3. Ik ken het artikel niet maar ik herken wel de kanttekeningen bij de positieve psychologie die momenteel hoogtij viert. Ik vind dat soms ook wel te ver gaan, want laten we wel zijn: het leven ís gewoon niet altijd leuk. En dat is prima. Zo is het leven nu eenmaal.

    Je hóeft dus niet altijd blij te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat toevallig dat je juist hierover schrijft... Ik wil er binnenkort ook een blogje aan wijden, aan 'positief denken'. Ik snap helemaal wat jij bedoelt, hoor. Als je vertrouwen hebt en je zegeningen telt is het leven makkelijker dan wanneer je de hele tijd bezig bent met wat eraan ontbreekt. Dat is absoluut ook mijn insteek met Firma Fluitekruid.
    Aan de andere kant vind ik ook veel voorstanders van het positieve denken vaak erg simplistisch en kort door de bocht.
    Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulness, verwoordde het mooi: 'We kunnen even gemakkelijk een gevangene worden van zg. positief denken als van negatief denken. Ook positief denken kan gefragmenteerd, onnauwkeurig, illusoir, zelfzuchtig en onjuist zijn.' Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat we open blijven staan voor het leven en andere mensen, met alle mooie en verdrietige dingen die daarbij horen. Dat betekent dat we pijn mogen voelen, zelfs MOETEN voelen. Maar wat ik nooit wil is verbitterd raken, want dan raak je afgesneden van het leven en van andere mensen. Ik denk dat dat is wat jij bedoelt, en dat gaat VEEL verder dan positief denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Daarom noemede ik het blogje Zwart-wit. Er zijn meer nuances en kleuren en in opiniebladen en televisie programma;s wordt het vaak een wel of niet diskussie zonder op nuances in te gaan. Zal er eerstdaags wel een dieper blogje over schrijven. Mensen die het nodige meemaken of meegemaakt hebben weten meestal wel wat ik bedoel, en ieders weg hierin is een eigen pad. Er is hierin geen goed of fout, alleen manieren van kijken naar het leven. .

    BeantwoordenVerwijderen