zondag 13 augustus 2017

Disclaimer

Mijn keuzes op het gebied van eten en medicatie zijn natuurlijk geen advies aan anderen. Ieder mens is anders en reageert op zijn eigen unieke manier op allerlei zaken.
Het is de bedoeling om te laten zien hoe ik tot die keuzes kom en of ze me bevallen.
Mijn vertrouwen in medici en de farmaceutische industrie, is nogal dubbel. Veel mensen in de gezondheidsbizznizz zijn geschoold op een wijze die vooral technisch is. Die kwaal, o, dat medicijn, dat protocol, klaar. Er wordt dan niet naar de mens erachter gekeken, laat staan naar zijn/haar levenswijze en/of eigen insteek en mogelijkheden.
Ik heb vele medische missers meegemaakt, onzinnige adviezen, tekort aan inlevingsvermogen, en totaal gebrek aan communicatie. Dat ik mijn leven lang  interesse heb in deze zaken, veel gelezen heb, mijn eigen lijf goed ken en niet bang ben mijn eigen weg te gaan en een flink stuk kennis vanuit mijn ( onvoltooide) biologiestudie helpen me om mijn eigen keuzes te maken en de info van artsen niet klakkeloos aan te nemen. Mijn vorige huisarts, een lieverd, zei lachend dat tegenwoordig vitamines overal goed voor waren, volgens de alternatieven. Tja.... Natuurlijk hebben we artsen nodig en sommige ingrepen en/of medicatie zijn absoluut nodig en levensreddend, maar dat is maar een deel van het hele verhaal. Wat een mens zelf kan doen, het een beroep kunnen doen op het eigengenezend vermogen van her lichaam, je levenswijze, de persoonlijke toets, daar wordt vaak geen rekening mee gehouden. Op mutsenzender TLC was onlangs een serie reportages,
Foodhospital geheten en via YouTube nog te zien, die er wel van uitgingen. Diverse deskundigen en artsen probeert diverse veelvoorkomende zaken met vooral voedingadviezen te verbeteren en dat lukt meestal prima. Dat is de manier waarop ik er ook insta. Min of meer holistisch. En ik heb er ook vaak succes mee. Maar dat kun je niet klakkeloos doen. Een klein aziatisch vrouwtje met een zittend leven, kun je niet één op één vergelijken met een sumoworstelaar, een atleet, een bouwvakker. Dat gebeurt in de reguliere medische wereld vaak wel. Eén medicatie, één dosering en verder geen of nauwelijks levensadviezen, dat is voor mij heel onlogisch.
Je goed inlezen en achtergrondkennis, naast zelfkennis en -observatie is een must. Als dat niet aanwezig is, kun je een goede alternatieve arts zoeken, maar blijf in elk geval kritisch bij he behandelende artsen, neem ook je eigen verantwoordelijkheid, verzamel kennis en gebruik je gezond verstand in plaats van domweg aannemen dat artsen altijd gelijk hebben in hun behandelplan.
Mijn blog kan je op ideeën brengen, laten nadenken en ik geef tips die mij geholpen hebben, maar dat is niet voor iedereen net zo.
Ik zal voortaan een disclaimer bij dit soort berichten plaatsen.

4 opmerkingen:

 1. Joh,Er spreekt zoveel wijsheid en zelfkennis uit je blog en je poneerd absoluut geen algemene waarheden,dat iemand moet wel heel dom zijn om dat niet te snappen,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iemand, die goed leest, begrijpt precies,wat jij bedoelt. Door jou ben ik me in cbd-olie gaan verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig/interessant voor mij aan die afleveringen van Foodhospital was, dat je met glucosewaarden die een dame had hier in Nederland direct aan de pillen moet (is mijn persoonlijke ervaring althans) en in de uitzending werd haar een alternatief geboden in de vorm van een wijziging van voeding en leefwijze.
  Na een aantal weken bleken haar waarden verbeterd te zijn en hoefde ze niet het traject van pillen in. Wel controle blijven houden uiteraard.
  Altijd kritisch blijven wordt je niet in dank afgenomen door sommige artsen.
  Toch blijf ik dat. En lees je blogs daarom ook graag. Ter inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is er serieus iemand die je heeft aangesproken omdat iets niet werkte?
  Ik lees je blog graag én steek er veel van op. Bijvoorbeeld om THC toch een kans te geven. En jongens wat slaap ik lekker 😆
  En grappig genoeg reageer ik nu ook anders op de cbd olie, die ben ik nu ook weer aan het gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen