maandag 24 juli 2017

Mixed feelings

Zelf ben ik om bekende redenen nooit een sportmens geworden, maar kijken naar enkele takken is wel leuk. Schaatsen en wielrennen werden mijn ding en ik heb er menig spannend en mooi uurtje aan besteed. Prima hobby als je niet zo mobiel bent zelf. Ik ben wel selectiever geworden, bij schaatsen is vooral de klassieke vierkamp mijn favoriet, hoewel een sprint vierkamp ook mooi is.
Afgelopen winter merkte ik dat ik blij was dat het schaatsseizoen ten einde liep. Er ging wel heel veel tijd mee heen. De verzadiging sloeg toe.
Hetzelfde overkomt me met de grote rondes bij het wielrennen, hoe spannend en mooi ook. Ten eerste is door alle doping de glans van de prestatie wat doffer geworden, ten tweede is het elke dag drie tot vijf uur kijken best intensief. Ten derde bracht commentator Maarten Ducrot onder woorden wat me steeds meer begint tegen te staan; het is een sport van taktieken en gokken op kijkdichtheidverhoging door grotere risico's in te bouwen. Dan wordt het steeds meer een soort ramptoerisme: wachten op leed. Dat gaat me tegenstaan. Wat is er leuk aan te kijken naar mensen die over de grens van het presteren heen proberen te gaan; welke gek vindt het leuk om te kijken naar mensen die hun lijf volledig uitwonen? Geen wonder als daar enge prestatieverhogende zaken bij nodig blijken, en wat doen die sporters zichzelf aan?
Het is als het leven vanAmy Winehouse, wanneer gaat het eindelijk echt helemaal mis, daarin verdwijnt de kunst, het talent. Destructief leven is het geworden.  Ik ga stoppen. Tenminste met het echt volgen, een samenvatting of een beetje op de hoogte blijven zal nog wel langs komen, maar zoveel tijd steken in zoiets is onzin. Zeker nu ik aktiever begin te leven.
Deze winter zal ik ook selektiever worden met de schaatsevenementen, niet omdat deze sport over grenzen heen gaat, maar omdat het teveel van het goede dreigt te worden, moeilijk om te reduceren, maar ik zal wel een methode ontdekken.
Genoeg is genoeg. Het past niet meer in mijn leven en denken.

5 opmerkingen:

 1. Goed bezig, dat doseren geldt voor alles in het leven. Een overdosis van iets of het nu om tv. kijken of andere zaken gaat is nooit goed, overdaad schaadt. Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op een of andere manier gaat de glans van het sporten er behoorlijk vanaf nu er zoveel geld mee gemoeid is. Winnaars worden neergezet als helden en zeker binnen voetbal , zo word een buitenlander ineens gezien als medelander terwijl die zelfde man met de nek aangekeken zou worden als het gewoon je buurman of zo zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Precies zo is het, overdaad schaadt, Ik heb het zelfs met het luisteren naar muziek. Ook al kies ik de muziek zelf uit, na een tijd heb ik behoefte aan stilte. Door muziek raak ik al snel in een bepaalde mood, hangt af van welke muziek natuurlijk. Ook niet altijd even ok.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alles waar te voor staat is niet goed hè.. Wij keken ook meestal pas het eind. Een samenvatting is net zo leuk. Maar ook de praatprogramma's werden minder interessant, voor Jan dan Ik vond het nog wel aardig. Maar het is goed dat het even rustig is. Jij hebt hetzelfde als ik. Schaatsen en wielrennen kijken, echt heerlijk. Ik schaatste zelf niet graag maar in de winter de grote toernooien volgen, heerlijk, wielrennen pas vanaf mijn 30e, toen ging mijn ex wedstrijden rijden en werd er ook alles gevolgd op TV.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hee, dat is grappig! Ik was ook een enorme tour gek, ging ook naar Frankrijk om te kijken.
  Helemaal voorbij. Geen zin meer in.
  Vind het wel een beetje jammer.
  Lezen idem dito. Ben al heel blij als ik de Allerhande heb doorgebladerd.
  Vreemd eigenlijk, dat je grootste hobbies ineens over zijn.
  Wel fijn om te lezen, dat jij dat dus ook hebt!

  BeantwoordenVerwijderen