zondag 4 juni 2017

Geloof

Zoals ik al eerder vertelde, hang ik geen religie aan. Ik geloof niet in een God, zeker niet diegene die velen voor ogen hebben.
Misschien trap ik op tenen, maar dat is bijna onvermijdbaar bij deze materie. De lezer kan nog terug!
Ik kan niet uitsluiten dat er een sturende kracht aan het werk is, die leven, heelal en dergelijke grootheden dirigeert of bedacht heeft, maar dat heeft nog niemand in een geloof dat mij zinnig lijkt, tot uitdrukking weten te brengen. Er is veel mysterie, micro en macro, dat ons imponeert. Ik kijk ook met verwondering rond in dit leven en voel een enorm respect voor de krachten die aan het werk zijn. Hoewel ik regelmatig probeer de wetenschappelijke ontdekkingen oo dat gebied, te volgen, verdwaal je al snel in het onbegrijpelijke en dat is imposant, onbeschrijvelijk , boven ons verstand uitgaand.
Mijn eigen verbondenheid met het grote mysterie is groot. Ik realiseer me dagelijks, ten diepste, hoe onmetelijk het geheel is, waarin ik even mag figureren.
Dat primitievere beschavingen, waarin men nog een platte aarde dacht te bewonen, hiervoor een symbolisch verhaal met een schepper en heerser bedachten, is verklaarbaar. Je wilt graag invloed hebben op het ongrijpbare en dan is het fijn om daarom te kunnen bidden,  de zweem van bevoorrechtheid verwerven.
Ik respecteer zoveel mogelijk de mens, maar niet alle ideeen die ze aanhangen. Ze mogen van mij, hoor, als dat structuur en zin aan hun leven lijkt te geven is dat prima. Voor hen.
Het wordt lastiger als mensen namens hun god zeggen te handelen bij terreur of verboden.
Of het nu Allah is, of God, of een paarse knopengod is, dat maakt niet uit. Als vrouwen of jongetjes verminkt worden, mensen uitgestoten worden, vrouwen geen rechten hebben, andersseksenden gedood worden, niet of anders gelovigen mogen worden onthoofd, gemarteld, aangerand  of  anderzins aangevallen cq gedood ,uit naam van hun eigen religie, wordt het gekkenwerk.
En ik begrijp het niet, ik geloof niet dat geloof daarvoor misbruikt mag worden.
Als dat kon zou ik alle geloof willen uitbannen. Respect voor het leven is al heel wat en in mijn ogen meer dan genoeg. Dat lost erg veel op.

7 opmerkingen:

 1. Je vertolkt mijn mening perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas,als je zó haat,vind je altijd wel een reden voor je daden. Geloof of iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral je laatste twee zinnen zijn raak, mooi geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat laatste is helemaal naar mijn zin! Prachtig omschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geloof wel, maar vond het vroeger al heel erg apart dat er discussie-avonden waren met alleen maar gelovigen. Buiten de kerkwereld zijn er nog zoveel andere - en soms heel verfrissende meningen. Maar alsof ik iets raars had gezegd. Dat was wel 40 jaar terug hoor.
  Denk dat Izerina het goed weergeeft. Ook al zou er geen geloof zijn, dan vindt de mens wel iets om zijn stokpaardjes mee te berijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is natuurlijk heel erg eng om te denken, dat het leven gewoon toeval is. En dat er helemaal geen god is, die op ons loopt te letten en ons lief heeft.
  Ik denk, dat veel mensen dat niet aan kunnen.
  En nee, ik geloof ook niet in een god.
  En ja, gelovigen zij de meest gewelddadige idioten die op deze aarde rond lopen.
  Er worden wat moorden gepleegd uit naam van dat achterlijke geloof.

  Felix

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hitler, Stalin, Pol Pot, seriemoordenaars, kampbeulen, verkrachters... uit naam van een religie ? Het kwaad is al aanwezig in de mens.
  Ik ben niet gelovig maar ben niet van mening dat wanneer alle religies zouden zijn uitgebannen er veel minder geweld zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen