woensdag 31 mei 2017

Moeten, willen, mogen, kunnen.

Soms moet ik nog al wat van mijzelf; de kranten bijhouden, blogs lezen, zelf bloggen, dingen leren, opruimen, tuinieren, boodschappen doen, wassen, schoonmaken, interessante tv docu's en andere informatieve of culturele programma's bekijjken, mooie films bekijken, muziek luisteren, nieuw ontdekte muziek beoordelen, boeken lezen- voor mijn plezier zowel als om mezelf te ontwikkelen, koken- lekker en gezond- tekenen en andere crea oprispingen, enfin, dagvullend voor een gezond aktief persoon, maar overweldigend voor iemand met lichamelijke en energetische beperkingen zoals Vlasje.
Het verlangen naar en de wil ervoor ontbreekt niet, maar als alle dingen die echt moeten zijn afgehandeld, is meestal de puf er compleet uit. Dan mag ik van mijn lijf niet meer. Balen, natuurlijk!
Dus een groot deel van de zaken die ik zou willen, komen niet aan bod of veuls te weinig. In de loop der jaren heb ik me wel weten aan te passen, maar soms is het oog groter dan de maag en moet ik me weer beperken tot wat kan.
Zeker weten dat dat vaak knaagt. Ik probeer blij en tevreden te zijn met wat wel kan en meestal ben ik dat ook, maar soms........
En dan mopper ik inwendig en word vervolgens boos op mijzelf dat ik zo ondankbaar ben om weer eens vooral te kijken naar wat niet mogelijk is, in plaats van te vieren wat wel kan.
Leven met beperkingen is vooral af en toe heftig tegen je grenzen aan lopen en verlangend kijken naar wat daar achter ligt- het groenere gras van de buren- en jezelf betrappen op gulzigheid. Altijd meer willen dan kan en stiekem en tevens tevergeefs proberen de grenspaaltjes omver te duwen.
Af Vlas, af!

4 opmerkingen:

 1. Begrijpelijk hoor, heb zelf ook de neiging om nog net zoveel te doen en net zo hard te werken in huis en tuin als 30 jaar geleden. Maar ik merk ook dat ik dat niet meer kan nu ik een dagje ouder ben, werk zelf gewoon langzamer en doe zo langer over iets en ga op tijd naar bed en neem mijn rust. Maar het is goed dat wij beiden dat inzicht hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Braaf!
  Nee, Vlasje, je weet het, je ziet het en soms accepteer je het niet dat het zo is (en blijft). Dat is menselijk. Niets mis mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel logisch dat je meer wilt dan je kunt. Je bent zo'n energiek mens! Ik herken dat.. ik wil ook vaak teveel. Maar de laatste tijd kan ik aardig keuzes maken!

  BeantwoordenVerwijderen