zondag 5 maart 2017

Echt of niet

Allereerst wil ik danken voor de fijne reakties op mijn blogtwijfels. Poeh, ik zou er bijna trots en hooghartig van worden, ware het niet dat ik juist zo terug naar de basis bezig ben.
Want daar wil ik het over hebben  vandaag.


Ooit, in een schrijfclub, waren de chakra's een onderwerp en merkte ik dat het heel veel doet als je af en toe stil staat bij de diverse aspecten van jezelf en het
leven.
 Er is zoveel te ontdekken en het is zo verhelderend om jezelf goed te
kennen. Zelfobservatie levert veel kennis op en ook het besef dat je jezelf soms erg vast kunt leggen-ik ben nu eenmaal een zenuwpees/lui/onhandig...- in je idee over jezelf, terwijl dat vaak niet waar is of maar deels.  Daardoor kun je jezelf  erg beperken, omdat je geneigd bent om dat dan ook na te leven. Daarmee kun je jezelf dan tekort doen, wie weet wat gebeurt als je iets wat je niet kunt-volgens eigen oordeel- lekker toc h eens gaat doen/ervaren/leren/proberen, misschien is het wel een leuke surprise.
Ook kan het dat je van mening bent dat je iets wel bent, wat eigenlijk niet zo is. Dat je je eigen kunnen  overschat, waardoor je alleen maar belachelijk bent. Als je bijvoorbeeld-stiekem of hardop- denkt dat je beter bent dan anderen. Die meneer met het oranje gezicht in Amerika is er zo een.
Dat heeft een mens niet nodig, sterker, je kunt het missen als kiespijn.
Hoe dichter je bij je kern blijft en niet van alles pretendeert wel of niet te zijn, des te puurder ben je en dat spiegelt zich in je contacten naar buiten, die worden ook zuiverder. Mensen schrikken er soms van mensen die zelf niet heel goed in een spiegel kunnen kijken, maar de meesten vinden het prettig om met en puur mens te maken te hebben.
Niet meer zeggen wat je denkt dat een ander wil dat je zegt, of doen wat je vermoedt dat er van je verwacht wordt, het is geen waarheid, het komt voort uit gedachten die niet op de werkelijkheid berusten.
IS DAT ZO?
Dat is een van de dingen waar ik steeds meer mee bezig ben. En het werkt ook door in allerlei zaken, voeding, minimaliseren, retraites, lezen, etc.
Ik schud aan mijn boom en alles wat er niet hoort, valt eruit. En dat maakt het leven licht en je geest vrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten