maandag 27 februari 2017

Overvloed

Wij leven in overvloed, zelfs mensen die op het minimum leven, kunnen in principe rondkomen, mits ze hun wensen en behoeften aanpassen aan hun inkomen.
Het is natuurlijk geen vetpot, maar als je je vaste lasten niet te hoog hebt laten oplopen en geen betalingsregelingen hebt (schulden kosten veel geld, veel meer dan het kleine beetje rente dat sparen opbrengt), is hetgeen echt nodig is, te betalen. Nee, geen vakanties, dure kleding, dure apparaten, kappers, in elke kleur schoenen, merkmake-up, uitgaan en meer van dat soort zaken, zijn niet echt nodig. Je kunt kiezen voor tweedehands kopen, krijgertjes aanpakken en speciale spaarpotjes, maar dan is zelfs meer mogelijk dan het goedkoopste en is er genoeg keus.
Je moet gewoon niet kijken naar wat anderen hebben, waar tv en reclame ons lekker mee proberen te maken, je bent rijk als je alles hebt wat beslist nodig is. In de wereld zijn er velen die dit niet hebben. Eerlijk? Als je denkt gelukkig te worden van materie is het niet eerlijk, maar een hoop zaken zijn echt met geld ook niet te krijgen. Geluk, gezondheid, tevredenheid, genieten van dingen, bewust leven, kijken en horen en ruiken, niet in geld uit te drukken.
Een beetje extra geld kan handig zijn, als buffer, voor speciale uitgaven, voor af en toe iets luxueuzer dan je gewend bent. zeker, maar je levensgeluk valt hiermee niet te kopen.
Ik leef mijn hele leven al van het minimumloon of minder (uitkering) en heb niet het gevoel iets tekort te komen. Het vereist wel nadenken en planning en impulsief koopgedrag onder controle houden, maar als het je dan lukt, voelt het ook weer als een overwinning. Dat is een heel fijn gevoel om te ervaren, onbetaalbaar.

2 opmerkingen:

  1. Jij bent een levenskunstenaar, ook financieel in mijn ogen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door vrijwilligerswerk heb ik te maken met mensen die in financiele problemen zitten en van onze soort voedselbank gebruik kunnen maken. Wat ik opvallend vind is de hoge telefoon en internetkosten die sommigen hebben wel samen 60-70 euro. En sommige bewindvoerders vind dat zelfs normale bedragen! Ik eigenlijk niet, internet is best een noodzaak tegenwoordig, zeker als je je administratie met instanties moet regelen, maar het hoeft geen luxe te worden.

    BeantwoordenVerwijderen