vrijdag 27 januari 2017

Cirkelredenaties

Gisteren een deel van de debatten gevolgd over het functioneren van Ad van der Steur en me afgevraagd hoe zoiets nou voorbereid wordt door diegene die onder vuur ligt. Ik denk dat er  een juridisch adviseur en een spindokter aan te pas kwamen die een verhaal in elkaar getimmerd hebben en dat hij geïnstrueerd is, hoe dan ook vast te houden aan deze versie, hetgeen zowel hij als de premier braaf uitvoerden. Dicht getimmerd, en steeds terug naar bepaalde basisbegrippen. Dan creëer je een waarheid waar alle argumenten als waterdruppels vanaf glijden omdat je geen ruimte onafgedekt laat, ook al zijn de redenaties raar en onlogisch. Geef anderen vooral de Zwarte Piet (de pers, ambtenaren, commissies) en gedraag je volslagen onschuldig. Ad begon er ook echt in te geloven, Mark niet, die volgde braaf het voorgenomen protocol.
Zelf pas ik dit ook wel eens toe als ik met iemand te maken heb die niet luistert. Gewoon steeds terug naar de basisverklaring en niet ingaan op argumenten. Dat doe ik echter alleen als ik met mensen met een agenda te maken heb; telefonische verkopers, evangeliseerders en mensen die helemaal in hun eigen werkelijkheid opgesloten zitten.
Meestal effectief, want ze begrijpen vrij snel dat ik niet van mijn  stuk af te brengen ben.
Maar het is techniek, een trucje en ik doorzie het vrij snel als een ander het op mij toe probeert te passen.
Ad ging met opgeheven hoofd en morele verontwaardiging weg, want hij was misbegrepen en had toch het debat aangedurfd, wat natuurlijk niet waar was, het was geen debat maar een gesprekstechniek die zijn standpunt hermetisch af probeerde te dichten. Toneel, dus. Dat is de politiek meestal.

3 opmerkingen:

 1. Ha Vlasje, ik snap je zorgen. Soms staat er wat op t www dat zo mooi aansluit bij mn gedachten. Dat overkwam mij net. Ik las het volgende en onderschrijf het van harte en wil het ook proberen waar te maken. Niet uit gemakzucht maar als om vooral als iets om te doen, als tegenhanger van allerlei overloop politiek en ander zogenaamd verheffend gezwam en gedraai:
  “Kindness” covers all of my political beliefs. No need to spell them out. I believe that if, at the end, according to our abilities, we have done something to make others a little happier, and something to make ourselves a little happier, that is about the best we can do. To make others less happy is a crime. To make ourselves unhappy is where all crime starts. We must try to contribute joy to the world. That is true no matter what our problems, our health, our circumstances. We must try. I didn’t always know this and am happy I lived long enough to find it out.

  - Roger Ebert (schrijver filmrecensent VS, 1942-2013)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn excuus Vlasje voor mijn slordigheden: in regel 6 moet "als om" weg en
  In regel 8 moet "overloop" zijn: "oeverloos"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gespreksstof genoeg aan onze keukentafel met zonen van 18, 13 en 11. Het levert in ieder geval wat op in het klein. De enkele politicus die ik heb horen zeggen dat hij/zij fouten heeft gemaakt en daar spijt van heeft, daar heb ik waardering voor.

  BeantwoordenVerwijderen