zondag 4 december 2016

Echt

Als voorbereiding op mijn retraite ben ik de boeken van Jed McKenna aan het herlezen. Het blijft een reis, deze herlezing. Ik ontdek het opnieuw, ben alweer wat verder gekomen in mijn eigen tocht in het leven en merk dat bepaalde uitspraken van hem mij nu helderder voor komen en dat ik vaker en vaker knik van ja, zo is het. Het zijn romans of iets dergelijks, ze beschrijven de wereld vanuit een man die "verlicht" is, hoe hij deze staat bereikte en wat hij met zijn leven doet daarna. Het is natuurlijk gefictioneerd, maar uit alles is merkbaar dat deze man weet waarover hij schrijft, dat het geschreven is vanuit een bepaald weten.
Tevens kun je er een waarschuwing tegen meesterschap, volgelingschap en zweverige zaken in lezen.
 De Waarheid die hij gevonden heeft, kan bijna niet verzonnen zijn, die is te helder, te doorleefd om uit fantasie of derde hand voortgesproten te zijn. Het breekt juist veel mythes af en stelt dat er maar 1 waarheid is in alles, een waarheid die tegelijk begeerlijk en afschrikwekkend is, een tocht zonder ontsnapping naar terug.
Natuurlijk herkenning hierin omdat mijn lijfspreuk "Is dat zo?" hier ook naar verwijst.
Juist in deze retraite wil ik veel aandacht besteden aan emoties en mededogen, zaken die niet zozeer met hoofd als wel met hart te maken hebben. Intuïtief openstaan alleen is gevaarlijk, want emoties hebben de waarheid als geheel vaak niet ten grondslag, en kunnen daardoor totaal uit de hand lopen en je beeld vertekenen. Alleen volgens het hoofd, het verstand leven is daarentegen vrij bloedeloos als je niet oppast. De ideale combi vinden is haast onmogelijk en deze tweespalt is boeiend genoeg om er voor mijzelf dieper op in te gaan. Om emoties af te pellen,  om het verstand te herijken.
Jed McKenna (http://www.spiritueleverlichting.nl/jed-mckenna/) zet al vast allerlei processen in werking en dat is een goede zaak.

2 opmerkingen:

  1. Je brengt me op een idee,herlezen. Die boeken brachten een "aardbeving"teweeg bij me. het schudt nog af en toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Na al een aantal jaren meelezen begrijp ik nog steeds niet veel van je verlangen om dan in retraite te gaan. In mijn ogen kan je elke dag alles overdenken.
    Ik vind het ook heel apart te lezen hoe je je erop voorbereid en er van geniet.
    Prettige decembermaand wens ik je.

    BeantwoordenVerwijderen