dinsdag 6 december 2016

Brievenbuspiet

Er lag gisteren toch een presentje op de mat. Leuk.
Nu de Sint het land uit is, kan de voorbereiding op mijn retraite, die al over 14 dagen is, lekker door. Het is een kwestie van al steeds meer stilte en terugtrekken toepassen in het leven van alledag.
Iemand kon zich niet voorstellen dat die retraite zo bijzonder is voor mij, ik kon toch elke dag nadenken?
O ja, dat doe ik ook, maar in retraite gaan is voor mij dat alles mindful gaat, ook de dagelijkse zaken als eten, koken en andere noodzakelijke handelingen. Zo min mogelijk tv, muziek, kranten, internet, zodat ik echt in een bel van stilte terecht kom en via schrijven en bewust mijzelf denkopdrachten geven, allerlei zaken die je normaal een beetje afraffelt of opzij duwt, komen zo uitgebreid aan bod en vooral ook overdenken wat er zo allemaal in mijn leven voor is gevallen en waar ik nog mee bezig ben. Of mijn insteek zuiver en goed is, of het werkt voor mijzelf om zo te leven en te handelen.
Wat zijn mijn motieven en wat is echt en wat heeft een dubbele bodem? Het heeft vaak grote duidelijkheid tot gevolg waardoor je vooral jezelf goed doorziet en nee dat doe je niet in het dagelijkse leven, niet zo grondig, niet zo ononderbroken, niet zo grondig van a naar z. Dit is echt je verdiepen in het leven met jezelf als hoofdrolspeler.
Door de stilte, door de diepte in te gaan met jezelf, kom je dichter bij de kern, bij de echtheid. Daardoor werkt het zo helend en zuiverend.
Omdat je die knop niet zomaar om kunt zetten is het voor mij prettig er een voorbereiding op te treffen, waarbij ik storende omgevingsinput zo laag mogelijk ga afstellen en mezelf stukje bij beetje op een andere bandbreedte afstem. Cooling down van normal life en terug naar de basis en dat behoorlijk intens. Voor het lijf is het prettige situatie als alles om rust en regelmaat draait. Toch kan bv dansen hier goed op aanvullen. Het eten is simpel smakelijk en vooral puur en met aandacht bereid en genuttigd. Kortom ik leef alsof ik in een kluizenaarshut zit en vooral aandacht voor belangrijke levenszaken heb. Ik verbied mezelf niks, als ik heel graag een film wil zien die past in de sfeer van de dag, of muziek hoor die even mijn moment onderstreept, kan dat natuurlijk. Ook lees ik wel, maar vooral dingen die toepasselijk zijn. Let wel, niks moet, alles mag, maar in de beperking voel ik me juist prettig en kom ik beter tot de kern.
Ook na deze periode neem ik een overgangstijd, langzaam opbouwen al die prikkels en sociale contacten en media.
Ik doe het al jaren en heb zo langzamerhand wel door hoe het het beste werkt voor mij.
En wat voel je je daarna licht en herboren.

5 opmerkingen:

 1. In het verleden heb ik diverse malen aan een vastenweek deelgenomen. Samen met anderen in een huid middenin het bos. Stilte, meditatie, sapjes, yoga. Je zou het retraite kunnen noemen.
  Juist door het contact met (voor mij voorheen onbekende) anderen kwam ik tot inzichten. Over mezelf, omgaan met de ander etc. Het lijkt mij heel moeilijk om in je eentje in retraite te gaan. Door alleen op mezelf gericht te zijn zou ik niet veel verder komen denk ik.
  Is er een reden dat je dit rond de kerstdagen doet ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb niet veel met kerst, ben alleen , wil niet bij anderen het vijfde wiel aan de wagen zijn en opzitten en pootjes geven. Ik vul het liever zelf op mijn eigen manier in.
   De dagen zijn donker, de tv programmering meestal waardeloos, dus wat betere tijd kun je je wensen. En symbolische ook omdat nieuwjaar er in valt.

   Verwijderen
 2. Die retraiteweek van jou vind ik zoiets moois!
  Je zorgt daarmee ook echt heel goed voor jezelf! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de beperking voel ik me juist prettig.....die zin komt enorm bij me binnen oftewel die snap en doorleef ik helemaal....groet silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je voor je uitgebreide uitleg. Begrijp de achtergronden wat beter en ook een klein beetje hoe dat zou kunnen voelen. Ik denk niet dat ik zelf de behoefte om het te doen zal hebben. Ik ben te graag met van alles bezig eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen