donderdag 10 november 2016

Waarom, daarom

Waarom ben ik geschokt door het winnen van Trump en waar maak ik me dan zo ongerust over?
Ten eerste; Donald Trump is een bullebak, hij blaft iedereen af die hem niet zinnende taal uitslaat. Dat kan goed escaleren zowel binnen als buiten Amerika. Haatgevoelens en wrok zijn deze man niet vreemd en dat kan de wereld in grote problemen brengen. Vooral omdat er net zo'n langgeteende heer in Rusland zetelt en die twee samen brengen een hoop onevenwichtigheid met zich mee. Tel een Erdogan er bij op en je ziet heel wat onweerswolken opdoemen.
Ten tweede; Donald heeft bewezen over lijken te kunnen gaan en hij gelooft oprecht in het recht van de sterkste. Hij is dus ook voor het dragen van wapens en tegen de sociale gezondheidszorg. Ook voor andere vragende partijen heeft hij weinig mededogen.
Ten derde; hij gelooft niet in handelsverdragen. Nu zijn daar veel slechte voorbeelden van te vinden, maar een beetje zelfkritiek in deze kan geen kwaad. Hij beweert voor de ' gewone' amerikaan op te komen, maar besteedt net zo makkelijk werk en belangen uit aan de beste (goedkoopste) bieder aan. Ook het milieu draagt hij geen enkel sympathie toe. Het kost alleen maar in zijn ogen. Daar gaan alle klimaatverdragen het raam uit.
Ten vierde; de man heeft een negatief empathisch vermogen. Hij scheldt alles uit wat hem niet zint en wil deze partijen zelfs het liefst helemaal kwijt. Dus vrouwen, gehandicapten, minderheden, islamieten, joden, buitenlanders, gekleurde mensen, zoek maar een goed heenkomen. Deze man die roept dat hij pussy-grabbing een goed recht vindt is gewoon gevaarlijk.
Ten vijfde; de man is zelf met liegen en bedriegen gekomen waar hij is; geen belasting betalen, wetten ontduikend waar het maar kan . Hij ging meerdere malen geheel of bijna failliet, dus een echt goede zakenman is hij niet; hij gokt maar op wat zijn gevoel hem ingeeft, geen gezonde basis voor politiek, die ook economische belangen behartigt.
Ten zesde, de wansmaak die hij ten toon spreidt is weerzinwekkend. De zoveelste opgepoetse vrouw, de haardracht, de oranje huidskleur, de protserigheid.... brrrr.

Dat is maar een deel van de dingen die mij de stuipen op het lijf jagen, maar genoeg om duidelijk te maken waarom ik er geen fiducie in heb. Bovendien ben ik bang dat het succes van deze man gaat afstralen op andere populistische maar vooral rechtse en onverdraagzame types links en rechts in de politiek elders.
Zou jij der Donald als je baas willen zien? Of zelfs als je buurman?4 opmerkingen:

  1. Verontrustend,dat zoveel mensen die koers of goed vinden,of het niet snapten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo'n baas heb ik dus al. Oh nee, werkgever heet dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had ooit zo'n baas. En ik heb er na 25 jaar nog soms nachtmerries van. "Je kunt vrouwen rustig aanranden, want daar kom je wel mee weg als je macht hebt"- voor zo'n uitspraak hoef je geen Trump te zijn... (En dan heb ik het nog niet over wat T. ánderen dan vrouwen aandoet....)

    BeantwoordenVerwijderen