vrijdag 9 september 2016

het nest

De mannen die aan de dijk overleven, zijn er nog steeds. Alex, de stadsnomade, heeft een tentje gekregen en slaapt nu ergens in bos of park, maar overdag zit hij bij W aan de dijk. Hij heeft geen fiets meer en geen geld, loopt moeilijk en heeft een kapotte hand en ws een hersenschudding, maar de man is gehard.
W wordt nog steeds aan de lijn gehouden betreffende huisvesting en nu heeft een omwonende (woont er zeker 20-30 meter vandaan) de politie gebeld, zodat de tent (heel verdekt opgesteld onder een boom) afgebroken diende te worden. Hij mag nu in een schuurtje slapen met de honden. En nog krijgen ze veel onaangename blikken en opmerkingen over zich heen. Dat deze mensen zitten te overleven en nog minder hebben dan een vluchteling in opvang, dringt niet tot ze door; het zijn profiteurs, viezerikken een ontsiering van onze stad........
Gelukkig zijn er ook mensen die een beker koffie en wat lekkers voor de dieren komen brengen. Ook wandelbuum heeft zich hun lot aangetrokken en zorgt voor water en wat te eten.  Goede ziel.
Ik bracht ook wat te happen voor mens en dier en kan verder hun nood niet lenigen. Ze hebben het deels zelf veroorzaakt, zeker,  maar de nood is toch hoog. Alleen met andere huisvesting (Alex wil dat ws niet eens) zijn ze niet geholpen omdat ze dan toch weer in moeilijkheden komen met geld, drank, ruzie, verkeerde keuzes. Een  eeuwige cirkel die de neiging heeft een draaikolk te worden. Intensieve en begrijpende hulp? Geloof niet dat heer Rutte dat op zijn prioriteitenlijstje heeft staan.
Ik reed een rondje dijk-Huisduinen-Grafelijkheidsduinen en weer via Huisduinen terug. Lekker.
Vanmorgen wil ik naar de rommelmarkt bij het bos rijden en via duinen dijk terug. Het is nog uitstekelbaar weer, dus nog even profiteren.4 opmerkingen:

 1. De Brijder, het Dac , de GGZ, het leger des heils ( op een paar meter van de dijk voor een douche, kleding, maaltijd ) de zwerversuitkering, de voedselbank ( ook voor dieren ) de weggeef winkel, de diverse kerken, de diverse ambulante ondersteuning mogelijkheden, het dak en thuisloze pensioen Er zijn vele mogelijkheden in Den Helder voor opvang. Ook eventueel war dwingender hulp of juist de lichtere begeleiding. Voor ieder wat passend is, En ja, ook voor asielzoekers bieden we goeie en humane opvang. Echter openbare dronkenschap, verbale agressie tegen passerende mensen op de dijk, openbaar plassen, drugsgebruik, vervuiling van omgeving zijn zaken waartegen inderdaad word opgetreden en geklaagd.Ik spreek vanuit mijn ervaring als Ambulant begeleider, ook in Den Helder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vlasje, vandaag kwam ik op de Maxomroepsite deze oproep tegen. http://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/natuur-milieu/zamelt-u-plastic-doppen-in/
  Ik spaar de doppen ook maar zit beetje ver in Zeeland. Misschien ken je haar al en/of weet je iemand die geinteresseerd is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ken haar, al heel lang en plaatselijk is in de pers deze oproep al geplaatst. Hoop dat ze een opvolger vind, fijne aktie, fijne vrouw!

   Verwijderen
 3. Triest dat er voor deze mensen niet echt een oplossing is waar ze zelf blij van worden...

  BeantwoordenVerwijderen