vrijdag 30 september 2016

Eindes

Het leven zit vol van einde en begin. Nu loopt de week af en meteen de maand september en waarschijnlijk nu ook de nazomer. Sokken, lange mouwen, jasjes en af en toe een vest in plaats van mouwloos, driekwart broeken en zorgeloos zonder jas, sandalen en blote benen.
De kachel is hier nog niet aan, en het zomerdekbed voldoet nog, maar stap voor stap korten de dagen en lengen de nachten, kleuren de bomen en de bessen, het is niet tegen te houden. En dat zou ik ook niet willen, seizoenen zijn zalig, beweging, de kringloop der natuur, altijd anders, elk seizoen zijn eigen gerechten en fruit, het verveelt me nooit.
Ook tijd om de focus van buiten naar binnen te richten. Het uitbundige kleuren en geurenspel van de herfst is de inleiding tot de ingetogenheid van de winter en het keren naar binnen. Dat mag ik ook graag, elk jaar.
De kerstretraite komt er aan en de stilte van deze periode voor mij altijd helend. Het was een heftig jaar en zal ook wel wat reflecteren nodig hebben.
Het komt er aan.
Hoewel de commercie zich via Halloween/St. Maarten richt op een vent met een witte baard uit Spanje en erachteraan eentje vanaf de poolcirkel, doe ik daar allemaal lekker niet aan mee, keer me in mijzelf en ervaar de intimiteit van huis en haard en het leven in hoofd en hart. Dat is geen einde, het steeds een nieuw begin en dat is een kado van het leven, als je het uit wil pakken. 

2 opmerkingen:

  1. Eigenlijk hou ik niet zo van de herfst en de winter maar als ik jou lees, krijg ík er zelfs zin in.

    BeantwoordenVerwijderen