dinsdag 6 september 2016

Daklozen

Sinds een kleine week bivakkeren dus twee dakloze mannen bij de dijk. De een is al eerder thuisloos geweest, na een conflict met een huisbaas en na een klein jaartje op een te dure etage gewoond te hebben herhaalde deze geschiedenis zich. Deze man had een ronduit beroerde jeugd en is niet de makkelijkste. Hij is erg goed voor dieren, maar heeft een kort lontje en schreeuwt dan nogal. De ander, bekend als onze stadsnomade Alex, heeft lang op een leeg terreintje gewoond, waar hij zelfs een aardig onderkomen had getimmerd. Maar ja, een hongerige vastgoedondernemer had er plannen mee, dat landje en onaangepaste Alex moest verdwijnen. Hij zwierf rond ons bos en nu dus in de binnenstad en na een ruzie in het park waar zijn tentje stond is hij mishandeld en zijn tent en spullen vernield, dus woont hij nu onder een Leger des Heils dekentje onder de sterren. Beiden komen niet erg voor daklozenopvang in aanmerking, de een houdt twee honden die ooit verstoten werden onder zijn  hoede, de ander drinkt en is ook niet erg gezeglijk.
De onverdraaglijkheid jegens deze mensen is schrikbarend. Ok het zijn geen makke schaapjes, maar als je ze normaal behandeld en ze serieus neemt als mens, doen ze niemand kwaad. Ze zijn niet erg geschikt voor onze maatschappij en de bestaande opvang is  dermate geprotocold zodat vrije vogels geen plek krijgen.
Zijn ze minder? Nee anders. Zijn ze schadelijk, nee, maar ook niet erg te  temmen en dan hebben we geen plek voor ze. Begeleiding is er niet voor deze mensen die geacht worden hun eigen boontjes te kunnen doppen, maar vaak en heftig verkeerde keuzes blijven maken. Ik zie dat niet als eigen schuld-dikke bult, maar als een brevet van onvermogen tot barmhartigheid van deze maatschappij.
Af en toe kijk ik even bij ze, breng ze wat of laat ze hier water of stroom voor hun mobieltjes (nee geen dure smartfoons, maar oude dingen die hun enige contactmogelijkheid vormen) gebruiken.  

10 opmerkingen:

 1. Schrijnend. En de grens tussen dakloos worden en niet is zo klein en ook maar gebaseerd op toevalligheden, weet ik uit ervaring. Mensen worden niet 'ineens'onaangepast, vaak is het een stapeling van aanleg, verkeerde keuzes en veel pech en op het verkeerde moment geen vangnet hebben.
  Zag ooit een mooie film van Agnes Varda, 'Sans toit ni loi' naar een waargebeurd verhaal van het gevonden lijk van een zwerfster. De regiseusse is naar aanleiding van het krantenbericht dat over het overlijden ging het spoor terug gaan volgen en kwam uit bij een vrouw waar zo op het eerste gezicht niets aan mankeerde, iemand zoals jij en ik zogezegd, waar mensen zich mee kunnen identificeren. Heel heftig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zouden meer mensen zo moeten denken en handelen als jij !Ook ik oordeel niet want alles heeft een reden zeg ik maar zo !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En toch, ook voor mensen die deze keuze maken in hun leven zijn er wel degelijk diverse opvangmogelijkheden. Ik noem het ondanks alle ellende bewust hun eigen keuze om zo te leven. En door mijn werk als ambulant begeleider ( in Den Helder ) ken ik deze groep mensen redelijk goed. Het is goed dat er mensen zijn als jij met een ruim hart en open mind. Maar hulp en begeleiding is er wel degelijk. Maar ook dat zijn keuzes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel goed, maar de mannen bivakkeren nog steeds zonder water, toilet, elektra. De een al aower de ander met twee afhankelijke dieren. Ik weet dat ze beiden vaak hulp aangeboden krijgen dievoor hen niet aanvaardbaar is. Ook zij
   hebben hun basisbehoeften nodig. De keus is minder vrijwillig dan lijkt. Ze zijn lastig, ja, maar die keus mogen ze niet hebben?

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik reageer nooit, maar wat ontzettend lief ben jij, dat je de mensen in deze daklozen ziet en ze wat hulp biedt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi dat je ze helpt, hoop dat het wel goed blijft gaan.
  Ik heb al een paar keer mijn neus gestoten door kennissen in nood te helpen, maar waar ik opeens helemaal niks meer van hoorde. Gewoon onvindbaar. Geld geleend en meer.. Ik ben er huiverig voor!

  BeantwoordenVerwijderen