zondag 31 juli 2016

Veel

Het plensde vannacht en ik hoorde (in gedachten, want 's nachts oortjes niet in) slakken smakken en planten slurpen. Mooi voor de tuin en de potplanten daar. En ik hoop dat ook veel dogshit weggespoeld is, want bij droogte meuren de bermen behoorlijk. Het opruimgebod wordt niet veel nageleefd.
Benieuwd naar de eerste Zomergasten. Er is op voorhand veel ophef, maar een goede interviewer moet toch wel de man duidelijk zichzelf laten neerzetten, zonder zijn ideeën, al dan niet abject,  te omhelzen en een podium met tegenwicht te bieden.
Ik ben altijd wel benieuwd hoe iemand tot zijn levensvisie gekomen is. Hoe kan bv Blonde Geert, die zelf duidelijk Indonesische (het grootste moslimland ter wereld)roots heeft, zich  nu afzetten tegen andersbloedigen?
Begrijpen is niet gedogen, of omarmen, maar begrip biedt misschien handvaten om met iemand in diskussie te komen op andere wijze dan jij-deugt-niet.
Ik heb diverse goede en mindere ervaringen met mensen met andere roots. Ik heb veel met mensen van Indonesische bloede te maken gehad, als wijkbewoners en als schoolgenoten en collega's. Gaf taalles aan vluchtelingen en heb nooit geschroomd contact met mensen te maken op welke grond dan ook.  Ook toen ik een heftige ervaring met mensen van Antilliaanse bloede had gehad, ben ik deze mensen niet uit de weg gegaan, beseffend dat het gedrag van enkelingen niets zegt over een hele groep, al heeft dat moeite gekost door het PTSS dat ik door deze belevenis had opgelopen.
Nog steeds zijn mensen voor mij gewoon mensen tenzij ze door gedrag aangeven niet humaan te zijn tegen mij of anderen. Dan worden het nare mensen, meer niet.
De gesprekken van vanavond kunnen dus misschien heel verhelderend zijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten