zondag 22 november 2015

Prikkels

Misschien val ik onder het hoofdstuk Hooggevoelig, nooit uitgezocht en ook niet zo interessant. Net als met bv gezondheid is het etiket niet zo belangrijk maar wel je eigen waarneming, die erop kan duiden dat je geen vrienden bent met bepaalde voeding of met veel hevige prikkels niet goed funktioneert.
Of je glutenintolerant of glutengevoelig bent, dat is maar een naam, het gaat erom wat je ermee doet.
Met voeding blijft het een kwestie van oplettend te zijn, want het kan dat je opeens niet meer goed reageert op iets wat voorheen zonder merkbare problemen genuttigd kon worden. Er kan dus kennelijk een grens overschreden worden waarbij je lijf zegt, ik wil dit niet meer.
Evenzo met prikkels. De hoeveelheid en het karakter van prikkels kan bepalend zijn voor je welbevinden. Iets wat je zelf opzoekt (bv een hard concert) kan anders ervaren worden als iets wat je opgedrongen wordt (muzak in winkels, blèrende bouwvakkersradios, cirkelzagende buurmannen) en het tijdstip of moment kan ook bepalend zijn voor je ervaren.
Ik merk dat veel tv niet goed op me werkt. Muziek, soms wel , soms niet. Mensen, pratend of ander geluid makend kunnen soms meteen een afkeer oporoepen terwijl je je op andere momenten vrolijk door voelt.
Ieders grenzen liggen anders en ook of je je goed voelt of niet, het moment in je leven (ben je in de rouw, overspannen, grieperig, ongesteld het kan veel uitmaken).
Steeds beter luister ik naar mijn lijf en dat doet goed. De mini-retraite en het mediadieet van de laatste week hebben me veel rust en evenwicht teruggegeven, zelfs tot het punt dat ik het idee heb enorm aan energie gewonnen te hebben en veel meer tijd te hebben. Dat is heel veel en ik wil het graag vasthouden. Dus het uiterst weinig tv kijken en muziek te luisteren is een blijvertje. Ik zal wel alert moeten blijven en duidelijk keuzes moeten maken want o wat grijpt een mens snel terug naar oude patronen. Deze week was ook een periode waarin ik nog bewuster at dan anders en dat ging vanzelf. Ook dat is een prima bijwerking van het prikkelarm leven.

2 opmerkingen:

  1. Het is fijn dat je zelf zo goed weet wat wel of niet goed is voor je. Mooi, dat je het leven leidt wat het beste bij je past.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die muziek minderen lijkt me moeilijk voor je. Je bent zo'n muziekliefhebber en weet er zoveel van.

    BeantwoordenVerwijderen