dinsdag 27 oktober 2015

Tweederangs mensen

De tegenwoordige houding van de overheid, zoals die zich uit in het huidige beleid, is voor mij een gruwel.
De discussies over het asiel- en vluchtelingenbeleid zijn ook daarin symptomatisch. Er zijn ' echte ' asielzoekers en gelukszoekers. Er moet een ontmoedigingsbeleid komen, enzovoort. Er wordt gesproken over mensen met een levensgroot probleem. Of ze vluchten uit een oorlogsgebied en de gebrekkige tot mensonwaardige  opvangmogelijkheden in aanpalende gebieden, of ze ontvluchten bittere armoede, regimes die mensenrechten schenden, geen toekomst, discriminatie, racisme, vervolgingen wegens seksuele geaardheid of geloof of afkomst. De enkele crimineel of anderszins onder valse vlag varende medelifters zijn er achteraf heus wel uit te ziften en mogen de enormiteit van deze  'echte' gevluchtelingen en de diep tragische  problematiek die ze vertegenwoordigen niet in diskrediet brengen. Overheid neemt een lafhartige houding aan, ook wat betreft voorlichting aan de mensen die wonen op of bij  plekken waar opvang is/komt.
Het gaat toch over mensen die 'kosten, die nog niks 'opbrengen'?
Dan hoe het werkeloosheidsprobleem wordt aangepakt. Mensen die het slachtoffer zijn van de crisis en ontslagen zijn of niet aan het werk kunnen komen, wordt de Zwarte Piet (die diskussie ga ik overigens hier niet aan)toegespeeld. Ze worden gedwongen, vernederd en uitgebuit, alsof zij de schuldigen zijn. Maar ja, mensen met en uitkering kosten alleen maar......
Zo ook zieken en gehandicapten en ouderen, ze zijn geen goede burgers meer voor deze overheid, want ze kosten alleen maar. Het zorgvuldig gelijkheidsprincipe en tegelijkertijd de solidariteit worden ijverig ondergraven en zo krijg je een tweedeling in dit Nederland; Diegenen die geld inbrengen en die vele voordelen krijgen en goed behandeld worden, waar de overheid trots op is, en diegenen die niet produktief (meer) zijnn en die weggestopt worden die niet geholpen maar 'gestimuleerd tot zelfztandigheid' moeten worden en die een beroep kunnen doen op die burgers die dat willen geven en anders maar weggestopt worden tot ze "opgelost' zijn, opgelost in de vergetelheid ofwel van ellende kreperen. Ook een oplossing?
En dat in een van de top 5 rijke landen ter wereld.

10 opmerkingen:

 1. Solidariteit is een vergeten woord geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankbaarheid en je zegeningen tellen ook. Al die hierboven genoemde mensen krijgen nog steeds een grote zak met gratis geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het wel met je eens.
   De bevolking van dit land heeft massaal voor de VVD gestemd. VVD mensen zijn rijke, welvarende mensen, die nu eenmaal niet graag delen. Tjaaa, dan moet je daar dus niet op stemmen, toch?
   Dus nu niet zeuren.
   De VVD elite heeft het nu voor het zeggen en dat is te merken! Liberalisme is het motto.
   Bejaardenhuizen zijn weg, de overige zorg is niks meer. Zelluf doen! Ieder voor zich.
   De miljonairfair in de RAI wordt de grootste sinds jaren. Diamantbeurs Gerzon heeft een enorme plek.
   Tjaaa, had iedereen gewoon niet massaal voor de VVD moeten stemmen.
   Dit is wat iedereen wilde en dat hebben we nu.
   Dus niet klagen maar dragen en lekker gaan mantelzorgen voor je demente moeder en je gehandicapte kind.
   De VVD rakkers zijn toch echt door het Nederlandse volk gekozen!


   Verwijderen
  2. Zoveel mensen, zoals ik, die niet op de VVD stemden, krijgen dit beleid ook voorgeschoteld. De PVDA zit ook in de regering...........

   Verwijderen
 3. het erge vind ik dat er vaak mensen negatief zijn terwijl zij niets te klagen hebben, ze hebben werk, een huis, een gezin, zijn gezond , hoe kun je dan een ander niet een klein beetje bescherming en veiligheid gunnen ? natuurlijk zullen er mensen tussen zitten die misbruik van de situatie maken, maar dat is onder Nederlanders niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De vraag is waarom de regering maatregelen neemt die je het gevoel geven een tweederangsburger te zijn.
  Ik denk dat onze samenleving sterk in verandering is. Het solidariteitsprincipe staat erg onder druk. Denk hierbij ook aan pensioenen, uitkleden van de zorgverzekering, etc. Ik denk dat het komt door de globalisering, de economie en een cultuurverandering in Nederland waarbij individualisering een belangrijke rol speelt.
  ik verwacht dat de solidariteit alleen maar verder zal afnemen helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Lees de boeken van Naomi Klein. Dit is een wereldwijde ontwikkeling, niet beperkt tot Nederland. En als het TTIP verdrag doorgaat wordt het alleen maar beroerder. Mijn grote zorg is dat de mensen zo lamlendig zijn, zich nergens voor interesseren en zich in slaap laten sussen door hypes en tv- talkshows.

   Verwijderen
 5. We hebben het zo goed! Snap ook niet waarom er zo geklaagd moet worden hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nederland wil wel heel erg graag op zijn grote vriend de VS lijken, ook al rijzen de problemen daar de pan uit. Dat is het grote ideaal, een kleine top met al het geld, en de rest hard hard heel hard werken voor die ene grote droom. Lukt dat niet, nou ja helaas dan.....
  Dan te bedenken dat dit hun doelstelling was.
  "Belangrijkste doelstellingen van het kabinet zijn het op orde brengen van de overheidsfinanciën, het eerlijk verdelen van de lasten en het zorgen voor duurzame groei van de economie. Daartoe worden op diverse terreinen (woningmarkt, arbeidsmarkt, zorg) hervormingen voorgesteld. "
  we weten inmiddels allemaal wel hoe dat uitgepakt heeft en nog verder uit gaat pakken....

  BeantwoordenVerwijderen