vrijdag 9 oktober 2015

Buizerds, nijntjes en nieuws

Gisteren ontving ik een brief van mijn zieke vriendin en het gaat inderdaad niet zo goed. Wens haar kracht, sterkte en wijsheid.
Vanmorgen een rondje Den Helder gedaan. Eerst nog een plasje bij het ziekenhuislabo afgeven en via de Linie en Nieuw Den Helder met een zalig zonnetje en dreigende loodgrijze verre luchten en wolken naar het Stadhuis gereden. De ID-kaart was zo opgehaald en dan zit ik al vlakbij het natuurgebied Mariendal, dat ik doorkruiste op weg naar de duinen. Wat een heerlijke kruidige geur kwam er van de drijfnatte grond bij de bomen af. De duinen toonde hier en daar een Nijn, veel zijn het er niet meer. Wel veel buizerds in de lucht, zwevend op de thermiek, waarschijnlijk speurend naar zieke Nijntjes of andere prooien.
De vlieren waren al helemaal leeggeplunderd, er bloeiden nog witgele duinroosjes en hier en daar indrukwekkende parasolzwammen, meerdere soorten zelfs. Duindoorns, lijsterbessen, rozenbottels, gelderse rozen, het is een pracht, die fel afstekende kleurvlekken in het groen/bruin/blonde decor van de duinen. Ook aan zee was het aangenaam, de dijk wemelt van de vogels, lopertjes en meeuwen van verschillende pluimages en de geur van drogend wier en teer.
Nog een paar kleine boodschapjes in de stad en moe maar voldaan weer thuis.
Ik haal de schade van wat ik in september aan herfst mistte, goed in zo. Deze fijne rustige najaarsdagen zijn goud waard.
Weer wintervoorraad energie en zon getankt.

1 opmerking: