zaterdag 29 augustus 2015

Zondvloed

In de bijbel is de zondvloed een belangrijk verhaal en in andere culturen en religies komt dit thema ook opduiken.
Ik denk dat wij nu in de tijd van een nieuwe zondvloed zitten. De zeewaterspiegel stijgt door de opwarming waar de mens grotendeels schuldig aan is. Ook worden we overstroomd door vluchtelingen, ook dit heeft een menselijke oorsprong. Oorlog, geweld, godsdienst, armoe, onzekerheid, onvrijheid zorgt ervoor dat mensen hun heil elders proberen te zoeken.  http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.nl/ schrijft er een goed gedocumenteerde post over en ik ben het met haar eens; we krijgen de rekening gepresenteerd van wat we de aarde en die regio's aangedaan hebben.  De oneerlijke verdeling van rijkdom is natuurlijk niet iets dat je in een minuut minuut kunt verhelpen, maar we mogen er wel eens bij stilstaan dat ons geklaag over onze narigheden, niks is vergeleken met wat veel andere mensen moeten doorstaan en laten we nou eens wat minder egoïstisch worden. Ieder mens wordt ergens geboren en heeft daar zelf geen invloed op. Daarom is het vreemd dat "onze" kinderen het zo goed hebben en dat elders kinderen van honger sterven, van vuil drinkwater of door oorlogsgeweld. Iedereen gunt zijn kinderen het beste en een goede toekomst, ook mensen uit minder fortuinlijke gebieden.
De vluchtelingen zullen voorlopig blijven komen en we  kunnen als mens  helpen,  delen, onze rug er niet naar toe te keren.
Verzuipen doen we nog echt even niet, er kan met gerichte inspanning heel wat ten goede veranderen, dat zijn we toch wel aan onszelf, de wereld, de toekomst en de jeugd, toch? De barmhartige Samaritaan is een mooi voorbeeld.

1 opmerking:

  1. Ik was jaren bevriend met een Bosnische vrouw,die met de eerste golf vluchtelingen in die tijd meekwam.De verhalen van wat haar in eigen land was overkomen ,maar ook de onveiligheid als vrouw alleen in een AZC. Het is verschrikkelijk voor de vluchtende mensen.

    BeantwoordenVerwijderen