maandag 6 juli 2015

Ik ben een secreet

Het verhaal van de asperges is minder makkelijk dan het lijkt, niet iedereen die ze eet, heeft geurende urine daarna, en niet iedereen ruikt dat. Ik ben zowel een luchtjes produceerster als een ruikster.
Toen ik deze week mijn eigenbloementhee plukte, rook ik het op de wc duidelijk. Grappig, nooit bij stilgestaan, maar er zijn dus meer dingen die je plas geur geven. Ik ben een secretor(uitscheider) en als je heerlijke pittige luchten op mijn wc waarneemt, dat is geen chemisch product, dat ben ik en mijn wildplukthee.
Nog even voor alle duidelijkheid; niet alle planten , bloemen, bladeren, wortels en vruchtjes of zaadjes lenen zich voor veilige consumptie. Weet je er weinig van begin dan met makkelijk herkenbare soorten als de paardenbloem en madeliefjes en klavers. Breidt je kennis langzaam uit, ga mee met een kenner of een georganiseerde kruidenwandeling en koop een goed boek. Realiseer je dat kruiden krachtig zijn, dus per liter thee maar enkele bloemen/bladeren en pluk nooit onbekende planten.
Ik ben mijn hele leven al een plantenvrouw en studeerde zelfs een paar jaar biologie, dus mij is het toevertrouwd. Er zijn ook goede websites over wildplukken en ook op FB vindt je veel goede groepen.

2 opmerkingen:

  1. Jij hebt wel veel verschillende planten in je buurt. Ik houd het bij tuin-thee,want waar ik met de hond loop,plassen er veel meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt dat je me uit de droom hebt geholpen, niet alles is dus geschikt voor die thee!
    Misschien toch eens verder kijken dan mijn neus lang is hè..

    BeantwoordenVerwijderen