dinsdag 16 juni 2015

Minimaliseren

Er gaan hele stapels tijdschriften het huis uit. Ik blader ze door en ontdek dat ik niet alleen goed gelezen en in me opgenomen heb, maar dat veel me al zo lang duidelijk is dat ik er soms van moet zuchten, de zoveelste man of vrouw die de enige echte waarheid heeft ontdekt en hoe je het bereikt. Het klinkt misschien wel erg gezwollen, maar na 50 jaar me verdiepen in allerlei spirituele lektuur, is het kwartje aardig gevallen. Ik weet wel zo'n beetje waar je de mosterd haalt en hoe ik mezelf kan helpen. Niet dat ik mezelf als verlicht beschouw of alwetend, ik zou niet durven, maar heel veel vragen heb ik ook niet meer. Het is allemaal op zijn plek gevallen en zodra het dat niet doet, kan ik dat wel snel voor elkaar krijgen en uitvechten met mezelf.
De stapels boeken die ik over dit soort onderwerpen bezit en  bestudeerd heb, gaan ook uitgedund worden. Er is veel dat ik niet meer nodig heb. Er zijn duizend manieren om je innerlijjke plek te vinden, om vrede en rust in jezelf te hebben en handhaven en ze zijn allemaal beschreven, maar ze komen op  1 basis terug en die is al in mijn hart geland.
Dit klinkt misschien nogal zelfbewust, wat blase, wat arrogant zelfs, maar  natuurlijk heb ik het hoogste punt van weten niet bereikt, maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat dat ook niet hoeft. Dat je niet hoeft te zoeken, het is er al.
Een kleine stapel van die  boeken blijft, die me inspireren, die het in mijn taal zeggen, die me een spiegel voorhouden. Meer hoeft niet.
Ook minimaliseren, dus. De kern overhouden.

2 opmerkingen:

  1. Bovendien heeft een ander dan plezier,van wat jij niet meer leest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed zo! Ik had ook een enorme collectie met dat soort boeken, maar uiteindelijk dacht ik ook: volgens mij heb ik ze ook half als excuus om te blijven lezen en niet om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen. Want idd, de kern was allang geland.

    BeantwoordenVerwijderen