maandag 15 juni 2015

Hypes?

Mensen hebben nog al eens de neiging dingen die ze niet kennen en die zelfs in damesbladen opeens  ter sprake komen, als hype af te doen. Cees Grimbergen kwam met het programma TV-blik met een item over mindfulness. Niet zo raar, alleen de insteek van het programma was wel raar. Het werd gezien als een commercieel paradepaardje en nogal lacherig werd er gezegd; Straks komen ze ook nog met Mindfull Voetbal....
Dat is nou ook weer het uiterste, alsof het de nieuwe Sonja Bakkerrage was, of iets als loomarmbandjes.
Je mag er best kritisch tegenover staan, een beetje ongelovig lachen, maar  het is een eeuwenoude techniek uit het Boeddhisme die ook nu nog een pijler is van de boeddhistische leer. Het is geen rage dus, maar gewoon iets wat men hier opeens ontdekt en in het zonnetje zet. Dat er meteen veel commerciele instellingen en bedrijven meeliften op die grote aandach, is helaas niet te voorkomen, die zullen inderdaad wel weer hun speerpunten richten op een volgend punt, als ze denken dat mindfulness niet meer "hot " is. Maar daar raak je nu juist een punt. Wie de achterliggende leer bestudeert en misschien zelfs wel eens uitgeprobeerd heeft, weet dat dit niet iets van even is, maar een verschuiving in je denken over jezelf en de wereld om je heen en ja daar kun je heel rustig van worden, heel Zen, zoals ze zeggen.  Dat Mindfull voetbal is zo gek nog niet eens trouwens, want juist in sport kan een sterke focus op je doen een flow te weeg brengen waardoor je ongemerkt geweldig presteert.
Jammer dat iets dat zo bruikbaar is (er worden al veel therapeutische mogelijkheden van ontdekt) en zoveel problemen kan oplossen op een niet medicatieve manier, zo wordt weg gezet.
Ook het Paleo/glutenvrij/graanvrije eten wordt niet erg serieus genomen. Natuurlijk wordt je niet meteen een gezond mens als je een glutenvrijbroodje kiest ipv aan croissantje. Er zijn echter wel degelijk veel mensen die in de praktijk ondervonden hebben dat hun lijf beter af is zonder granen en veel koolhydraten, sommige ziektebeelden kunnen  verdwijnen of sterk verminderen en de meeste mensen die niet goed op koolhydraten/gluten/granen gaan ,zien opzienbarende resultaten hoewel ze nooit wisten dat hun problemen in die hoek gezocht moesten worden.
Dat ook de industrie en de supermarkten zich hier weer op stort (zonder overigens de grondbeginselen te begrijpen en daarom  vaak slechte ingredienten in de plaats van tarwe verwerken) kun je niet aan de methode zelf wijten, het slechte interpreteren ervan is daar schuldig aan en de wil overal geld uit te slaan.(Er zijn ook mensen die niets merken van glutenvrij eten, die hebben dan geen issues met deze produkten.)
 Het is jammer want zo worden veel mensen al bij voorbaat tegen iets gemaakt wat misschien juist zo goed voor ze zou kunnen zijn.
Niemand wordt gedwongen, net zoals iemand zelf kiest voor tabak, heroine of alcohol, kan je niemand verbieden slecht te eten, of kalmerende tablettten te slikken omdat je niet weet hoe je meer rust in je leven kan  krijgen.
Maar van iets uitproberen val je echt niet acuut verhongerd neer of wordt je een raar sektelid.
(PS Triggerfinger was weer extraordinair fabuleus)

5 opmerkingen:

 1. Soms lijkt het,alsof de tegenstand groter is,als een bepaald iets goed werkt bij een grote groep mensen. Dat die eerste mindfulness training al zoveel jaar geleden uit het Boeddhisme"vertaald"werd voor westerlingen,weten die tegenstanders niet.Net zo min is bekend,hoeveel mensen zich stukken beter voelen door graan/gluten te laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er niets mee, maar ik heb er ook helemaal niets tegen. Vrijheid, blijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik leg het om die reden al niet eens meer uit, zowel wat mindfulness voor mij betekent of wat het glutenvrij eten met me doet. Wel op mijn blog natuurlijk maar niet meer irl. Mensen staan je soms met regelrecht afgrijzen aan te kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, er stond pas ook een prut-artikel in het NRC (http://www.nrc.nl/opinie/2015/05/31/ga-toch-weg-met-je-mindfulness) wat al net zo slecht onderbouwd was. De schrijfster ging uit van - minstens - drie foute veronderstellingen.

  Ze begint met een tirade tegen geforceerd positief denken, en continu geluk najagen. Dat is precies wat mindfulness juist NIET is, het gaat er juist om te leren leven met de werkelijkheid zoals die is.

  In één moeite door stelt ze mindfulness gelijk met alles maar passief te ondergaan en doorvoelen, zonder er iets mee te doen.' Ook deze definitie (die overigens haaks staat op haar eerdere bewering over dat geluk najagen) slaat nergens op. Door stil te staan in het moment en afstand te nemen krijg je situaties vaak helder in kaart, waardoor je juist doelgericht kunt reageren (al leer je wel beter onderscheid maken tussen zaken waar je wel en geen invloed op hebt).

  In de laatste alinea roept ze nog even snel: 'Hou op met zweven.' Het verbaast me elke keer weer dat meditatie gelijkgesteld wordt met zweven. Ik ken geen handeling die meer down-to-earth is! Als ik een tijdje niet mediteer, word ik juist tobberig en zweverig. Dan gaan mijn gedachten met me op de loop, maar meditatie houdt me alert en wakker.

  Het is inderdaad jammer dat de commercie overal opduikt als ze ergens een gat in de markt ziet, en van de mooiste dingen in no time iets oppervlakkigs en stompzinnigs van weet te maken. Maar In onze Twitter-cultuur hoeven journalisten zich ook niet meer serieus in zaken te verdiepen, blijkbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En ja, wat zijn ze goed hé, Triggerfinger!!!

  BeantwoordenVerwijderen