zondag 17 mei 2015

Zelfbevrediging

Wat is er heerlijk voor jou? Voor mij? Veel dingen die we doen hebben te maken met zelfbevrediging en dan niet eens in de seksuele zin.
Soms worden goede daden beschreven op blogs. Goede aktie, maar heeft het niet vooral ook te maken met jezelf er goed over voelen? Om naar anderen te laten zien hoe goed jij bezig bent? Niets tegen bewust aardig zijn voor anderen, maar eigenlijk is het iets vanzelfsprekends, niet iets om extra trots op te zijn, het zou een tweede natuur moeten zijn. Als het bedoeld is om mensen meer bewust te maken is het natuurlijk prima, maar jammer dat het in die vorm nodig is.
Weer op andere gebieden merk ik dat mensen zichzelf eigenlijk een beetje voorbij lopen om het anderen naar de zin te maken of te doen wat zij vinden dat ze moeten doen. Dat heeft ook weinig met goed zijn te maken, het is ook weer jezelf goed voelen omdat anderen je erom bewonderen, of omdat je denkt dat het van je verwacht wordt, niet omdat het gewoon uit jezelf voort komt. En als je en passant jezelf een beetje verwaarloost hierbij, dien je geen goede zaak, want pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je genoeg geven.
Luieren, jezelf verwennen, meditatie en in jezelf keren worden vaak juist als egoïstisch beschouwd, zonder te zien dat verdieping en inzicht juist waardevol zijn en te pas kunnen komen in je oprechte mededogen en daar naar handelen wat anderen betreft.
Je lijf en je geest geven wat het nodig heeft is een manier van zelfbevrediging die dichtbij levensbehoeften komt.
Ik kan erg genieten van de natuur, van muziek, van mezelf goed verzorgen met eerlijke waardevolle voeding. Van geestverrijking door lezen van informatieve boeken over lichaam en geest. Daar doe ik niemand te kort mee, verrijk mezelf en kan daardoor meer geven als dat nodig is.
Grote wereldproblemen en andermans lijden kan ik niet oplossen, ik kan wel warmte geven en mededogen en even lachen met iemand te midden van ellende. En dat doe ik niet om goed te doen, maar omdat het bij mij hoort en het bijna instinctief gebeurt. Uiteindelijk voel je jezelf daar ook goed bij, zelfbevrediging; er  is niet aan te ontkomen.

2 opmerkingen:

  1. Je naaste liefhebben als jezelf,begint bij jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik sluit me aan bij Izerina! Klopt helemaal!

    BeantwoordenVerwijderen