zondag 26 april 2015

Moeten of mogen

Bijna trapte ik er weer in, iets moeten van mezelf.
Rommelmarkten of het nu in het kader van Koningsdag is of als vaste zomerattractie, hoeven niet bezocht te worden want eigenlijk heb ik niks nodig.
Ik hoef me niet in drukte en menigten te begeven als ik dat niet ambieer en ik hoef geen Koningsdag of andere festiviteiten te bezoeken als ik het niet belief.
Ik kan gewoon doen  wat ik wil doen, zoals op een normale zondag/maandag en er hoeft niets aan huis of outfit te veranderen omdat het een feestdag is.
Ik mag mijn eigen feestdagen instellen en op de algemeen ingestelde dioen alsof ik van Mars kom en er niets van begrijp.
Yeah, dat lucht op.
Even dacht ik; zondag oranjevrijmarkt in de binnenstad, vroeg gaan, anders is het zo druk, idem voor de vrijmarkten morgen. Ik hoef er niet naar toe, echt niet. Ik ben mijn huis aan het ontrommelen, dus meer zooi hoeft er niet in en als ik echt wat nodig heb, kan ik het kopen, al dan niet tweedehands, maar dan gericht, zonder overspoeld te worden met een aanbod van zaken die ik helemaal niet nodig heb.
De lol van winkelen ontgaat me ook steeds meer. Wat ik nodig heb, zoals toiletartikelen, voeding en kattenvoer, koop ik gericht in en reclames bij supers betreffen zelden produkten die ik normaal ook koop.
Ik kijk steeds minder tv en hoef dat ook niet, want de reclameblokken ergeren me enorm, de oppervlakkigheid van veel programma's ook en vermaken doe ik me meestal liever met een goed boek. Nieuws kijk ik zelden, via FB en apps weet ik ook wel wat er aan de hand is, en veel positieve dingen komen er niet in voor.
De zaterdagkrant lees ik wel, dat geedt vaak goede achtergrondartikelen en veel cultureel en wetenschappelijk nieuws, genoeg voor een week!
Er is zoveel overbodigs in de wereld, teveel, te vervuilend, te chemisch, te duur, te ego- en statusbevestigend.  Ik versober juist en voel me beter met minder. Het kwartje is bij mij wel gevallen. De goede bank heb ik al lang, groene (echte) stroom ook, geen reclamefolders in de bus, abonnementen worden opgezegd, oude jaargangen bladen weggegeven, boeken kado gegeven, er is eerder teveel nog steeds hier in huis dan genoeg, maar het overmatige begint te minderen. Ik maak oude voorraden op, en kom niets tekort.  En ik ben ubergelukkig.

7 opmerkingen:

 1. Goed zo. Wij gaan ook niet. Misschien nog wel een uurtje op tv naar de koning kijken, die wel moet werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ieder jaar kijk ik met heel veel plezier naar de t.v., mét een tom pouce. Wat een leuke traditie. Verder hoef ik niets van mezelf. Door de extra vrije dag tijd voor zus en zwager, die komen lunchen. Weinig werk, weinig extra kosten en erg gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker zo ontspannen te kunnen leven nu, niks moet en alles mag, of in ieder geval bijna dan. Dat is mijn motto ook. Ik heb hetzelfde, kijk weinig TV, voel me heel gelukkig in mijn eentje! Soms een leuke date tussendoor, leuke bezoekjes afleggen of mensen uitnodigen.
  Ik bepaal wat ik doe, wil, kan, mag... Ik kan je dus helemaal begrijpen!
  Gaan we lekker door zo hè..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil graag morgen vroeg even naar de vrijmarkt. Maar met het vaste besluit,alleen iets te kopen als vervanging voor een kapot kledingstuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk als je jezelf daar aan kan overgeven! Dat zijn de fijnste dagen...!

  BeantwoordenVerwijderen