dinsdag 3 februari 2015

Mijzelf een beetje peper in de reet steken.

Soms heb ik moeite om aan de slag te komen. 's Ochtends is het bed nog zo slaapwarm-comfi en is het buiten nog zo donker/grijs/nat/koud. Eenmaal beneden is er zoveel dat noodzakelijk/prettig om te doen is, zoals krant lezen, thee drinken, mail en nog meer checken op de pc en o ja de krant was nog niet uit en dat laatste stuk van DWDD dat ik gister miste moet ook nodig even bekeken worden, voor je het weet loopt het tegen het middaguur en wordt het tijd voor een hap en een lunchpauze... Heeee, hoooo, je had nog niet eens serieus iets gedaan vandaag. How about de afwas en opruimen en de was wegwerken en die boodschapjes en de administratie bijwerken en de kattenbak verschonen en .. en.. 
Tja, er zijn dagen dat de energie zo laag is dat ik er alleen de meest noodzakelijke dingen achteraan plak, maar andere dagen voel ik me toch wel een lamzak dat er zo weinig uit mijn handen is gekomen.
Wat te doen;
 Maak lijstjes met (deel-)klussen die te overzien zijn. Niet :de kledingkast uitruimen, maar; de truien uitzoeken. Niet; de keuken een grote beurt, maar; de lade(s) opruimen.
Spreek dingen met jezelf af, ik zeg dan bv, om tien uur ga je wat echte dingen doen. Misschien een half uurtje, of korter/langer naargelang het energiepeil en de zwaarte van de klus.
Zet een lekker passend muziekje op. Luisterliedjes bij saaie klussen of juist Rock om er even energie op los te laten. Aandachtige muziek,. bv Bach of Arvo Part, of mooie singersongwritermuziek bij klussen die me onrustig maken (administratie of dingen uitzoeken). Enfin dat werkt natuurlijk voor iedereen anders.
Zorg dat je werkgebied overzichtelijk is; gooi eerst alles weg dat weg moet, ruim dingen op die er niet thuis horen en zorg voor goed licht en eventueel een goede stoel/kruk etc.
Een wierrookje of wat etherische olie in een verdamper kan je ook stimuleren.
Beloof jezelf iets als beloning, een heel lekkere thee, wat eterij (fruit), iets heel leuks doen daarna, of even naar buiten.
Wees lief voor jezelf maar ook consequent, gewoontes bouw je langzaam op, routines en stimuli ook.
Wees blij met wat je kunt, ook al is het misschien niet veel, en overvraag je zelf niet.
Tja, dat is hoe ik mezelf een schop onder de kont geef. Voor mij werkt het heel aardig. 

3 opmerkingen:

  1. Wij doseren de klusjes ook en nemen telkens een pauze.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ochtendmens is het gemakkelijker voor me. Ik doe de klusjes eerst en dan komt de "beloning",in wat voor vorm ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Superfijn om te horen dat het niet iedereen lukt om voor tienen in de ochtend alles al gedaan te hebben waar ik soms een dag (of meerdere) over doe. Ik hang echt niet shaggies rokend de hele dag op de bank, maar moet wel zuinig zijn op mijn energie. Anna

    BeantwoordenVerwijderen