maandag 9 februari 2015

Bubbling

Vroeger heb ik zowel kombucha, als waterkefir en melkkefir gebruikt. Na een hele tijd zonder en lezen over de nuttige werkingen van gefermenteerde voeding, besloot ik weer eens te beginnen. Op een FB oproepje bleek een kennisje me waterkefir te kunnen bezorgen en zo staat er vanaf zaterdagmiddag weer een grote pot met de geheimzinnige korrels een mystiek werk te verrichten. Uit water, wat suiker, een halve citroen en twee gedroogde vijgen wordt een mousserende heilzame drank gebrouwen. Leuk om te zien hoe het leeft in die pot en te bedenken wat ik ermee kan doen allemaal. In smoothies gebruiken en om sapjes te verdunnen, naast gewoon drinken, nafermenteren met fruit om een nog lekkerder en geneeskrachtige brouwsel te maken, zelfs theezakjes erin kan. Ter meerdere vreugde van de darmflora en het gehele immuunstelsel. Vanmiddag kan ik even proeven!
Nu wil ik ook graag melkkefir maken, want behalve heel duur bij ODIN is het niet zo makkelijk te krijgen. Vroeger had de AHA het, maar ook dat is weggesaneerd. Dus zelf maken is de oplossing. Bovendien kun je daar ook goed mee experimenteren. Las al over een heerlijke hangop die je kunt maken en ook het uitlek-vocht dat dan weer bruikbaar is. MMMMM.
Misschien loop ik ook hier zo maar tegenaan.
Kombucha vond ik wat minder, vroeger, maar misschien is ook daar wel weer een betere versie van te maken. 
Pure Magie!

2 opmerkingen:

  1. Doen Vlasje,die melkkefir.Heerlijk,die hangop. Van het uitlekvocht heb ik een prima zuurdesem gemaakt. Ik denk er over om van de zomer weer met kombucha te beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je niet tegen melkkefir aanloopt.........ik heb regelmatig te veel "roosjes".

    BeantwoordenVerwijderen