donderdag 8 januari 2015

De pen is machtiger dan het zwaard

Oud citaat (Huygens?), dat nog steeds opgaat. Als men vrije gedachte en vrijheid van meningsuiting als bedreigend ziet, is er iets goed mis. Moslims wijzen het af dat Mohammed wordt afgebeeld, maar zeg nou zelf, niemand weet hoe hij eruitzag, dus is elke afbeelding fantasie, ironisch  bedoeld of niet.
Als dit moord waard is, dan is alles moord waard. Dus is het volslagen waanzin.
Je mag het ergens niet mee eens zijn, het haten, maar je mag het niet beschadigen of vernietigen.  Dat is de basis van onze humaniteit.
Punt uit.
Natuurlijk is dit naar aanleiding van de aanslag in Frankrijk.Mensen die dit soort daden plegen of goedpraten, deugen niet, of tenminste hun gedachten en principes deugen niet.
Maar laten we niet elke Moslim scheef aankijken, net zo min als alle Christenen schuldig zijn aan de Jim Jonestowndoden zijn  de Moslims hier schuldig aan of aan de aanslagen in New York, of de IS-onthoofdingen en andere barbarijen.
Als iemand het verantwoord vindt om mij te vermoorden omdat ik tegen extremisme ben, dan zij het maar zo; ik denk dat diegene eerder zijn ongelijk dan het mijne aantoont.

Maar laten we de nuance niet uit het oog verliezen, dat doen de extremisten (van welke gezindte of ideologie dan ook) al meer dan genoeg.
Laten we allemaal CHARLIE  zijn, maar wel een CHARLIE die ook van mensen houdt.


6 opmerkingen:

 1. Ik zie extremisme,dat tot zulke daden leidt als een psychische stoornis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad. Laten we alert zijn op elkaar! Geen vingerwijzingen naar mensen die hier niets mee van doen hebben! Mijn katholieke vrienden hebben ook geen van allen zich schuldig gemaakt aan kindermisbruik. Mijn buurvrouw, die moslima is, heeft mijn lesbische dochter nog nooit met een scheef oog aan gekeken. Laten we het mooie in de mensen blijven zien en de alleen de monsters hiervoor straffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zijn inderdaad een stel gekken die dit doen. Dit heeft niets met godsdienst te maken. Diegenen die deze jongens gek maken, die zouden zwaar gestraft moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt weer mooi en raak geschreven. Vooral de laatste drie regels!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat anoniem zo treffend schrijft; laten we elkaar als mens blijven bezien. In liefde en acceptatie.

  BeantwoordenVerwijderen