dinsdag 30 december 2014

Retraite Berichten 4

Het allerlaatste blaadje dat zich aan de tak van een iep voor mijn deur vastklampte, heeft de strijd ook opgegeven. Kaal, maar met zacht dikkende knoppen zijn de bomen en de struiken; het nieuwe jaar en de volgende lente zijn aanstaande.
Er wordt stevig geknald, ondanks vuurwerkverboden, maar ik heb een paar vuurwerkwinkels in de buurt en sommigen moeten en zullen alvast wat uitproberen van het gekochte paar-seconden-lol-spul.
Zelf heb ik de lol er nooit zo van in kunnen zien en de katten al helemaal niet. Toch zijn ze rustig tot het echte spectakel omstreeks 's nachts 12 uur morgen uitbreekt. Ze reageren meer op mijn reaktie dan op hun eigen schrik en als ik maar kalm en onbewogen blijf, concluderen ze dat het toch wel veilig moet zijn.
Het creatieve is nog steeds niet losgebroken in mij, misschien moet ik The Artist's Way, maar eens een poosje te hulp roepen, of een ander crea boek om de eerste drempel weer  over te gaan.
Het contempleren gaat wel heel goed. Ik leer, ja op mijn leeftijd net zo goed, nog steeds van het concentreren op belangrijke begrippen. Openheid biedt plenty invalshoeken en als ik een Happinez of Flow of een boek lees vallen opeens de dingen op die daarop betrekking hebben en die me doen nadenken over mijn eigen beperkingen, begrenzingen of juist ongeremdheid.
In aandacht leven is enorm verrijkend en werkt zeker door in periodes waarin het bewuste wat op de achtergrond lijkt te raken. Af en toe stuit je dan op iets, waardoor je gedachtegangen uit je retraiteperiode weer boven komen en je helpen om iets  meer de diepte in te kunnen gaan of dingen juist beter van je af te schudden. En je bent nooit klaar, het leven leert je steeds meer, als je er voor open wilt staan en passie wilt voelen voor het zijn  en liefde voor wat is.
Tja..... toch is een maaltje knolseldersoep ook nooit weg om te aarden in deze winterperiode. Ik bedoel maar, ook dat is er en het is ook heel waardevol en iets om heel dankbaar voor te zijn. Je hoeft niet steeds met je kop in de wolken te zitten om je rijk te voelen, met de voeten in de modder is ook ok.

6 opmerkingen:

 1. Als het dan maar warme modder is. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste mevrouw Vlasleeuwenbekje,
  Hoe gaat dat precies, dat contempleren? Kunt u er iets meer over vertellen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me erg vinden in de volgende omschrijving;

   "Contemplatie is de hoogste vorm van activiteit."


   Aristoteles


   Het is een gangbare menselijke gedachte, dat om iets voor elkaar te krijgen, we altijd geneigd zijn om direct aan het werk te gaan, door iets te gaan doen.
   We spenderen volledige dagen en weken met het druk zijn, druk, druk, druk, om er vervolgens achter te komen dat onze - things to do list - maar niet korter wordt.   Echter, het is een grote waarheid, dat we werken, hard werken, in de plaats hebben gezet van iets wat contempleren heet, wat diep nadenken betekent, het diep en grondig overdenken van iets, voorzien van alle beelden die hier bijhoren.

   Daardoor krijgt ons leven de vorm van een ballon, die ver wordt opgeblazen en daarna wordt losgelaten. Het vliegt wild door de kamer, maar brengt ons uiteindelijk verder helemaal niets.   Herkenbaar?

   De enige remedie tegen deze waanzin, is door dagelijks tijd vrij te maken om te contempleren. Om grondig en diep over je leven en je zaken na te denken en met een verlangende blik richting de toekomst te denken en nu al te genieten van hoe je het allemaal hebben wilt.

   Contemplatie is dus feitelijk de mentale kracht, die aan de basis staat van alles wat we scheppen. Het is daarmee een belangrijke scheppende kracht.

   Sterker nog, dat wat je contempleert, is dat wat je aantrekt en vormt.

   Daarom is het van essentieel belang, te contempleren over wat je van het leven verlangt, en pertinent niet contempleert over wat je niet wilt, angst voor hebt of je zorgen over maakt.

   Ik geloof en ik heb inmiddels de ervaring, dat het stellen van vragen binnen het proces van contempleren uitermate krachtig is. Onze geest haat onbeantwoorde vragen, daarom is het effectief om te contempleren over vragen, om de antwoorden te vinden en daarmee de uitkomsten te scheppen.

   Neem daarom gedurende de dag enkele contemplatiemomenten en zie wat er gaat gebeuren, want daarmee verhoog je allereerst al de kwaliteit van leven en versnel je al je verlangens.

   Ik wens je mooie overdenkingen

   Hans Oelen
   Succescoach

   Goed genoeg, Mevrouw Wijs?


   Verwijderen
  2. Dank voor de uiteenzetting, daar ga ik nog eens even goed over nadenken. Zo te zien ben ik dus eigenlijk zonder dat ik het wist al een contemplatief type. Ik hoef alleen nog maar angstig gepieker te schrappen en ik ben er. En dan te denken dat ik vroeger altijd op mijn kop kreeg en gezien werd als luie dagdroomster die niet zo tot daden kwam... Ik wens u een contemplatief 2015 mevrouw V./mijnheer Hans Oelen (?)

   Verwijderen
 3. Wat mooi,het veranderde uiterlijk van je blog. Toch creatief?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mij viel ook jouw nieuwe kop meteen op, Vlasje! En ik sta ook in je zijbalk, leuk!
  Bij contemplatie krijg ik associaties met mijn katholieke verleden, dat woord gebruik ik zelf liever niet omdat ik de kerk achter me gelaten heb. Als kind zei ik veel ' denkertjes' te hebben en dat woord gebruik ik nog steeds voor me zelf als ik met mijn gedachten naar binnen keer.

  BeantwoordenVerwijderen