maandag 17 november 2014

Veelvormigheid van tijd

Tijd is iets dat voortkomt uit de menselijke drang tot begrip en ordening. Komt de zon op, dan is het ochtend, staat hij hoog is het middag, zakt hij, dan is het avond en is hij er niet, dan is het nacht. Het verschuiven van andere tijdselementen noemen we seizoenen of jaren, eeuwen.
Maar in ons hoofd hebben we andere tijdselementen. Als ik aan mijn vader denk, dan blijft hij vijftiger en ikzelf dertiger. Mijn moeder is een oude vrouw in een verpleeghuis en ik een middelbare vrouw of soms een kind die met een vrouw van dertig speelt dat ze Russische vluchtelingen zijn.
Mijn eerste relatie blijft een langharige hippie en ik een bloemenkind in een kunstbontjas, terwijl we beiden nu grijzende AOW-ers zijn.
Het is een vrolijke kaldeiscoop daar in mijn geheugen, alles fladdert er door elkaar, in kleur of zwart-wit, verbleekt of helder en scherp , vaak met bijpassende muziek en geluiden. Ik zit zo weer achter op de brommer van mijn  vader op de Afsluitdijk, op weg naar ons vakantieadres in Drente, om meteen op een carnavalsfeest te belanden waar de Kat van Ome Willem naar Parijs ging. Het tentdak in Limburg met de zware warmte van een hittegolf er onder en de geur van rijpe kersen, maakt plaats voor dampende stenen in gangen bij een werkende steenfabriek bij Arnhem in de buurt. Het konijnendal op Texel en een kotter op de Noordzee liggen zomaar naast elkaar. Mijn stoere blonde stuurman en de lange donkere Rotterdammer  die met Denise Denise op de autoradio mij naar NoordFrankrijk reed, zitten beiden op bezoek bij mijn nog hippe ouders, waar ik meteen gehaald wordt door een rijke , mooie jongen in uniform op een geleende oude fiets. Ik voel het zand van het strand in mijn onderbroek terwijl het onweer boven mijn tent op Terschelling losbarst.
Even nasudderen in bed levert wilde en mooie avonturen op, dwars door de tijd.

3 opmerkingen:

  1. Geweldig. Goede reis door de tijd, Vlasje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ons hoofd weet,dat er eigenlijk geen tijd bestaat. Mooi,je beelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mooie reizen hoef je helemaal niet ver weg, zo blijkt maar weer.☺

    BeantwoordenVerwijderen