zondag 3 augustus 2014

Paradijsvogels

Den Helder is er rijk aan, mensen die opvallen en leven buiten de gewone orde. Altijd waren ze er en er zullen ook eeuwig mensen blijven die een beetje tussen de mazen van het gewone door vallen.
Persoonlijk heb ik er geen moeite mee, ik trek er zelfs een beetje naar toe, omdat ik zelf ook niet echt pas binnen bestaande stramienen. Die aantrekkingskracht is wederzijds want ik heb vaak zulke mensen op mijn pad, die zich merkwaardig thuis bij me voelen. Acceptatie? In elk geval geen veroordeling.
Natuurlijk lopen ook daar mensen tussen die voor overlast kunnen zorgen; ze drinken, gebruiken drugs of medicijnen of hebben dermate een eigen wereld dat die botst met de rest van de maatschappij.
Johanna, onze munitievrouw wiens huis vorig jaar met veel bombarie van explosieven werd ontdaan, is er zo een. Ze zat daarna even in voorarrest, maar liep al snel nogal triomfantelijk rond in Den Helder. Ze bleek ernstig ziek te zijn. Nee, geen theater, deze keer, maar echt. Tragies genoeg is ze nu overleden aan asbestkanker, in een hospice in Alkmaar. Ze vertelde steeds dat het door haar vroegere werk kwam (bouw), maar dat het wapentuig ook vol asbest zat en haar huis idem, noemde ze niet. Enfin, Het is rustiger, maar ik vind het toch een droeve afloop van een knalverhaal. Ik hoop dat ze in rust en vrede is gegaan.
Vlakbij mijn huis is een blokje flats, dat door het Leger des Heils (dat ook een opvang voor jongeren beheert, verderop) wordt gebruikt als doorgangshuis en een aantal mensen is blijven plakken. Het lijkt het meest op een begeleid wonenunit, maar dan zonder begeleiding.  Dat daar ook vreemde vogels tussen zitten is niet zo vreemd en dat zie je soms duidelijk. Velen lopen hier dagelijks langs en groeten. Waarschijnlijk door mijn houding dat ik iedereen probeer te respecteren als mens, want de andere bewoners van de gracht hebben die groetmomenten niet.
Het zijn de krenten in de pap, vind ik, anders werd het maar saai, toch?
Lang leve de lastige, leuke, gekke, mooie paradijsvogels.

2 opmerkingen:

  1. Allemaal keurige burgers zou toch saai zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk! Toevallig luisterden we in de auto steeds naar Rasmus en de landloper van Astrid lindgren. Ook zo'n paradijsvogel!

    BeantwoordenVerwijderen