maandag 16 juni 2014

Amish

Gisteren een prachtige docu over een aantal Amish- mensen gezien. Ze horen tot een old-scool richting die behoorlijk ver gaat in het afwijzen van alles wat modern is. Dat levert prachtige plaatjes op natuurlijk en het lijkt paradijselijk. Mensen die zonder kritische noot leven naar het woord van God en de kerk en kinderlijk sereen leven, het is ook uniek dat dit gefilmd mag worden. Het wordt duidelijk dat ze uit de gemeenschap gegooid kunnen worden door hier aan mee te werken, maar ze doen het bewust, want wat blijkt, ze hebben zich laten herdopen en nemen afstand van de oude kerk. Ze leven wel als echte Amish en geloven sterk in de leidende hand van God in deze, maar niet dat alle regels die gaandeweg gegroeid zijn per definitie gevolgd hoeven te worden om oprecht en godvruchtig te leven. Ze hangen een iets modernere versie aan en dat kan ze op ex-comminicatie komen te staan, net als het feit dat ze met ge-excommuniceerde mensen blijven doorgaan en zich laten filmen. Oei, dapper, en heftig in die wereld. Ze weten wat ze riskeren en dat geeft ook tranen. Maar wat een oprechte mensen en wat een mooie manier van leven.
Het zet me wel aan het denken; als je met een kinderlijk vertrouwen (en dat hoeft niet in hun God te zijn) en respect leeft, maak je wel een heel andere wereld. Toch zal altijd de wereld om je heen binnendringen, met veroordelingen, opleggen van algemene moraal en winstbejag, maar jijzelf kunt wel bepalen wat je daarmee doet.
Denkstof.....

5 opmerkingen:

 1. Ik wil hem ook nog gaan kijken, heb hun manier van leven altijd al indrukwekkend gevonden. Bedankt dat je me er nog even aan herinnert!
  Voor wie hem nog wil zien:

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1425088

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hem opgenomen en op een avond kijken dat er weer eens niets is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je maakt me nieuwsgierig. Het staat op de schijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad heel bijzonder. Wij hebben natuurlijk al aardig wat geloofsproblemen van familie op ons bordje liggen. We respecteren elkaar, dat is al heel belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gisteren gekeken en veel dingen begrijp ik niet, geen electra maar wel een telefoonhuisje stukje van het huis af. In de huizen toch ook veel dingen waarbij toch ook electra is gebruikt met fabricage. En meerijden in auto mag dan wel weer. Beetje inconsequent en hypocriet.

  BeantwoordenVerwijderen