maandag 19 mei 2014

Nog meer Nijntjes en bloempkes

Vanmorgen de eerste Kanorouterit van dit jaar gemaakt met de scootmobiel en jeetje als genieten geluid maakte, had je me tot in ZuidLimburg kunnen horen!
Geen foto's helaas, want de batterij bleek leeg, maar ik zal de rit nog wel vaker maken en dan gaat ie vol mee.
Via de dijk, waar op zee vele witte schuimbollen te zien waren (de stroom en de wind kloppen dan algenresten enzo op tot een soort slagroomtoefjes) en de Grafelijkheids Duinen (lag er een paard te bevallen? Kon zo maar zo zijn), de duinstrook afgereden tot Julianadorp. Heel veel konijntjes gezien, veel jonkies die soms binnen tien meter van het pad rustig bleven ontbijten in het zonnetje. Met de konijnenstand is hier niks mis. Zag er kolonies van.
Een torenvalkje, kwikstaarten, puttertjes en andere vliegbeesten . Toen richting het Kanoroutepad. Even nog een korte uitleg, dit pad loopt van Julianadorp dwars door de bollenvelden en naast diverse bredere sloten en vaarten (kano's dus)helemaal door terug naar  Den Helder en in de brede bermen, met hier en daar wat bossages, groeien de prachtigste planten.  Daar parkeerde ik om heerlijk hete thee en een banaan te consumeren (zelf meegebracht uiteraard) en zag daar ook al heel wat orchissen in bloei, vooral de Brede bloeit al volop. Verder vogelmelk, reseda, ossentong, klaprozen silenes, koekoeksbloemen, gele lissen, enfin pracht en meer  pracht.
Het valt me op, ik kom er elk jaar een aantal keren, dat het beheer er voor zorgt dat niet alles elk jaar gemaaid wordt en dat de slotenschoonmakers niet alle troep langs dezelfde berm gooien. Je ziet dus duidelijk verschuivingen. Waar gebaggerd is, groeit veel ruigteflora en waar ze niet  zijn geweest zie je de rijke flora van arme grond. Ook de orchissen kunnen het ene jaar uitbundig bloeien in een bepaalde berm om dan een paar jaar onder te duiken en zo verschuift het beeld steeds. Ik miste wel de buizerds op hun vaste plek en zag dat het bosje waar ze, denk ik, normaal rusten en misschien broeden, nogal te lijden heeft gehad onder de novemberstorm, alle hogere boompjes waren dood en afgeknapt alleen wat struiken hadden het doorstaan. Dat is ook natuur. De buizerds zullen wel een andere stek gevonden hebben. Via De Groene Vallei (een prachtig Natuureducatiecentrum in Mariendal) en het fietspad langs Nieuw Den Helder naar de Hindutempel (de grootste van Europa, geheel uit hun eigen middelen betaald en gebouwd), die ik nog niet van dichtbij had gezien. Een kleurrijk ding waarop vele soms angstaanjagende goden en veel goud imponeren.
En toen naar huis, eerst even een toiletstop en dan weer naar de stad om nog wat kleinigheidjes te kopen bij B. ig B. azar, want in de namiddag ben ik uitgenodigd door een buurjongetje van een jaar of 6 om een eigenbedacht spektakel bij te wonen een mix van voorstelling en expositie, begreep ik. Ik wacht het wel af, maar het leek me leuk om wat krultoetertjes en ballonnen en wat snoep mee te nemen.
Wat een feestje (ik weet wel waar het is!!)vandaag!

4 opmerkingen:

  1. En je was zelfs tot in Italië te horen. Wat een genieten en wat schrijf je er weer heerlijk over, het werkt gewoonweg aanstekelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is gewoon vakantie daar in het noorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk zo te genieten, en dan deel je het ook nog met ons. Dan wordt het dubbel-genieten!

    BeantwoordenVerwijderen